INFLUENCE OF HEAVY METALS AND GROWTH REGULATOR TREPTOLEM ON TOTAL PHENOL CONTENTS IN RAPE AND SUNFLOWER PLANTS

V. Hashchyshyn, O. Groholska, O. Patsula, O. Terek


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/sbi.0601.199

Abstract


During recent years the deterioration of ecological conditions in many regions was increased interest to the effects of heavy metals on plants. The influence of heavy metals ions compatible with the new Ukrainian plant growth regulator Treptolem on the phenolic contents on Brassica napus and Helianthus annuus plants were explored. Increase of quantity phenolic compounds in rape and sunflower plants under influence of zinc and copper ions was established. In variants with heavy metals ions compatible with Treptolem the content of phenolic compounds increased as compared with variants with metals. To reduce the influence of stress factors of natural and anthropogenic origin, it is appropriate to use plant growth regulators. In particular, the use of treptolem can reduce the damaging effects of heavy metals towards plants.


Keywords


Brassica napus L., Helianthus annuus L., phenolic compounds, Trep­to­lem, copper, zinc

References


1. Бакун В., Пацула О., Терек О. Інтенсивність перекисного окиснення ліпідів у рослин соняшнику і ріпаку за дії трептолему в умовах токсичного впливу іонів цинку та міді. Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол, 2011; 55: 194-200.

2. Бакун В.Р., Пацула О.І., Терек О.І. Вплив трептолему на ростові параметри рослин ріпаку та соняшнику за дії іонів цинку і міді. В кн.: Наукові, прикладні та освітні аспекти фізіології, генетики, біотехнології рослин і мікроорганізмів. Матер. ХІ конф. мол. вч. м. Київ, 22-24 червня 2010 р. Київ, 2010. С. 15-17.

3. Грицаєнко З.М., Пономаренко С.П., Карпенко В.П., Леонтюк І.Б. Біологічно активні речовини в рослинництві. К.: ЗАТ "НІЧЛАВА", 2008. 352 с.

4. Гумецький Р.Я., Паляниця Б.М., Чабан М.Є. Математичні методи в біології. Теоретичні відомості, програмований практикум, комп'ютерні тести: навч. посібник. Львів: Вид. центр ЛНУ імені Івана Франка, 2004. 112 с.

5. Загоскина Н.В., Олениченко Н.А. и др. Способность различных сортов пшеницы (Triticum aestivum L.) к образованию фенольных соединений. Прикл. биохим. и микробиол, 2005; 41(1): 113-116.

6. Запрометов М.Н. Специализированные функции фенольных соединений в растениях. Физиол. растений, 1993; 40(6): 921-931.

7. Запрометов М.Н. Фенольные соединения: распространение, метаболизм и функции в растениях. М.: Наука, 1993. 272 с.

8. Карпин О., Цвілинюк О., Терек О. та ін. Антиоксидантна активність і вміст поліфенолів у рослинах Carex hirta L. та Faba bona medic. (Vicia faba L.) за дії нафтового забруднення. Біологічні Студії/Studia Biologica, 2009; 3(2): 109-114.
https://doi.org/10.30970/sbi.0302.044

9. Кобилецька М., Терек О. Вплив іонів кадмію на вміст фенольних сполук і вільного проліну в рослинах кукурудзи. Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол, 2002; 28: 311-316.

10. Колупаев Ю.Е., Карпец Ю.В. Формирование адаптивных реакций растений на действие абиотических стрессоров. К.: Основа, 2010. 352 с.

11. Макарова Л.Е., Латышева С.Е., Путилина Т.Е. Влияние фенольных соединений, выделяемых корнями растений гороха (Pisum sativum L.), на размножение Rhizobium в ризосфере. Вісн. Харків. нац. аграрного ун-ту. Сер. біол, 2005; 2 (7): 42-49.

12. Методы биохимического исследования растений / Под ред. А. И. Ермакова. Л., 1987. 191 с.

13. Олениченко Н. А., Загоскина Н.В. Ответная реакция озимой пшеницы на действие низких температур: образование фенольных соединений и активность L-фенилаланин-аммиак-лиазы. Прикладная биохимия и микробиология, 2005; 41(6): 681-685.

14. Терек О.І. Механізми адаптації та стійкості рослин до несприятливих факторів довкілля. Журнал агробіології та екології, 2004; 1(1-2): 41-56.

15. Терек О.І., Пацула О.І. Ріст і розвиток рослин. Львів: Вид-во Львів. ун-ту, 2011. 328 с.

16. Чечуй О.Ф. Вміст фенольних сполук в насінні Glycine max L. при проростанні за умов оксидативного стресу, спричиненого впливом іонів кобальту та кадмію. Наук. вісн. Ужгород. ун-ту. Сер. Біол, 2011; 30: 197-200.

17. Шемет С.А., Феденко В.С. Накопичення фенольних сполук у проростках кукурудзи за токсичної дії іонів кадмію. Физиол. и биохим. культ. растений, 2005; 37(6): 505-513.

18. Arora A., Byrem Т., Nair М., Strasburg G. Modulation of liposomal membrane fluidity by flavonoids and isoflavonoids. Archives of Biochemistry and Biophysics, 2000; 373: 102-109.
https://doi.org/10.1006/abbi.1999.1525
PMid:10620328

19. Dai J., Mumper R.J. Рlant phenolics: extraction, analysis and their antioxidant and anticancer properties. Molecules, 2010; 15: 7313-7352.
https://doi.org/10.3390/molecules15107313
PMid:20966876 PMCid:PMC6259146

20. Dimitrios В. Sources of natural phenolic аntioxidants. Тrends in Food Science & Technology, 2006; 17: 505-512.
https://doi.org/10.1016/j.tifs.2006.04.004

21. Dixon R.A., Paiva N.L. Stress-induced phenilpropanoid metabolism. Plant Сell, 1995; 7(7): 1085-1097.
https://doi.org/10.2307/3870059
PMid:12242399 PMCid:PMC160915

22. Ganeval G., Zozikovа E. Effect of increasing Сu2+ concentrations on growth and content of free phenols in two lines of wheat (Тriticum aestivum) with different tolerance. Gen. Appl. Plantphysiology, 2007; 33(1-2): 75-82.

23. Hale K.L., McGrath S.R., Lombi E. et al. Molibdenum seguestraion in Brassica species. A role for anthocyanins? Plant. Physiol, 2001; 126(4): 1391-1402.
https://doi.org/10.1104/pp.126.4.1391
PMid:11500539 PMCid:PMC117140

24. Koch J.R., Creelman R.A., Eshita S.M. et al. Ozone sensitivity in hybrid poplar correlates with insensitivity to both salicylic acid and jasmonic acid. The role of programmed cell death in lesion formation. Plant Physiol, 2000; 123(2): 487-496.
https://doi.org/10.1104/pp.123.2.487
PMid:10859179 PMCid:PMC59017

25. Michalak A. Рhenolic compounds and their antioxidant activity in plants growing under heavy metal. Polish J. of Environ. Stud, 2006; 15(4): 523-530.

26. Rice-Evans C., Miller N., Paganga G. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in Рlant Science, 1997; 2: 152-159.
https://doi.org/10.1016/S1360-1385(97)01018-2

27. Shetty K. Role of proline-linked pentose phosphate pathway in biosynthesis of plant phenolics for functional food and environmental applications; a review. Process Biochem, 2004; 39: 789-803.
https://doi.org/10.1016/S0032-9592(03)00088-8

28. Stankovic M.S., Niciforovic N., Topuzovic M., Solujic S. Total phenolic content, flavonoid concentrations аnd antioxidant activity, of the whole plant аnd plant parts extracts from Тeucrium montanum L. var. Montanum, f. Supinum (l.) Reichenb. Biotechnol. & Biotechnol. Eq, 2011; 25(1): 2222-2227.
https://doi.org/10.5504/BBEQ.2011.0020


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2012 Studia biologica

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.