НАЦІОНАЛЬНА КУЛІНАРІЯ – НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА
УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Ірина Миколаївна Кочан, Роман Литвинович

Анотація


Їжа – одна з найнеобхідніших умов нашого існування. З дитинства людина призвичаюється до певних продуктів, страв із них, формує власні смаки, готує улюблені страви, у яких мають бути правильно збалансовані білки, жири, вуглеводи, потрібний вітамінний комплекс. Українська кухня має певний набір відповідних інгредієнтів, які сприяють нашому здоровому харчуванню. А перехід на інший комплекс продуктів вимагає певного налаштування, звикання, пристосування. Кожен народ, кожна нація мають свій звичний, щоденний харчовий набір, пов’язаний з історією, культурою населення, кліматом, локацією.
Українська нація, яка упродовж віків перебувала під гнітом різних держав, увібрала у свою культуру, у свої харчові уподобання елементи життя та існування інших народів, що залишилося в кулінарних смаках певних територіальних та місцевих громад. Загальнонаціональні смаки формувалися на основі регіональних, місцевих страв, які увійшли у повсякденний вжиток українців і виражали особливу майстерність приготування їжі на тій чи іншій території України.
В Україну щорічно приїздить чимало іноземців з різною метою: туристичні поїздки, навчання, робота, тимчасове перебування, і, вивчаючи мову нашого краю, вони знайомляться з її культурою, способом життя, харчуванням.
Працюючи з іноземними студентами, ми знайомимо їх з українськими стравами й напоями, розповідаємо про будні і свята національного харчування, ведемо з ними діалоги, зіставляючи спільне і відмінне в національних кухнях.
Рецепти українських кулінарних страв можна знайти в кулінарних книжках, які виходили в різний час, від початку ХХ ст. і до сьогодні, як в Україні, так і за кордоном, і у наш час перевидані кулінарами-ентузіастами. Ознайомлення з такими виданнями, короткий опис книг із рецептами приготування національної їжі здійснено в цій публікації. Опрацьовано 93 джерела.
Ключові слова: українська мова як іноземна, лінгвокраїнознавство, видання книг української національної кухні, їхні автори, хронологія і локація видань, спеціальна лексика за походженням.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ufl.2024.18.4390

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.