КАША ЯК ХАРЧОВИЙ ТА ОБРЯДОВИЙ ВЕСІЛЬНИЙ АТРИБУТ
(ЗА МАТЕРІАЛАМИ ПІВДЕННО-ЗАХІДНОГО ІСТОРИКО-
ЕТНОГРАФІЧНОГО РЕГІОНУ)
Анотація
У статті охарактеризовано обрядово-звичаєве використання каші у структурі традиційного
весілля українців Південно-Західного історико-етнографічного регіону. На основі власних
етнографічних польових записів, опублікованих джерел і даних наукової літератури проаналізовано
функціональне призначення і знаково-символічну роль каші на різних етапах весілля. Зокрема,
увагу зосереджено на локальній специфіці приготування цієї страви, обрядах під час весільної
гостини та їх пісенному супроводі, повесільних дійствах, зокрема, обряді “бити кашу”.
Ключові слова: етнологія, Південно-Західний історико-етнографічний регіон, весілля, каша,
обряд, звичай.
Повний текст:
PDFDOI: http://dx.doi.org/10.30970/fhi.2012.13-14.796
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.