ПРИКЛАДНИЙ АСПЕКТ КРИТЕРІЇВ ДОБОРУ ІЛЮСТРАТИВНОГО ДИДАКТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ У ПІДРУЧНИКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЧИТАННЯ

Nadiia Rostykus, Diana Kulchytska

Анотація


Розглянуто питання підручникотворення відповідно до реформи Нової української школи. З’ясовано суть поняття підручникотворення і дидактичний матеріал у науковій літературі. Констатовано, що головне завдання, яке має виконувати книга-підручник, незмінне в її сутності, а зміни, які відбуваються, зумовлені потребою реалізації функцій книги із сучасним розвитком. Зіставлено загальні критерії до конструювання підручників у працях Яна Амоса Коменського та критерії, які висувають до сучасних підручників відповідно до Концепції Нової української школи. Учителю надано можливість вибору підручника, за допомогою якого він зможе якнайкраще реалізувати зміст освіти здобувачів ланки початкової освіти. З огляду на це перед кожним учителем відкривається широкий спектр для вибору підручників з української мови та читання у школах з навчанням українською мовою (10 підручників (2018), рекомендованих Міністерством освіти і науки України). Можливість вибору потребує від учителів знання критеріїв, орієнтуючись на які кожен педагог зможе обрати зручний для використання підручник. Автори статті зосередили увагу на практичному аспекті оцінювання вчителями початкових класів дібраного у підручнику української мови та читання дидактичного матеріалу. З метою поглибленого аналізу автори деталізували критерії, на які мають звертати свою увагу вчителі під час вибору підручника української мови та читання для 1 класу у практичному аспекті дібраного дидактичного матеріалу. Подано результати проведеного опитування вчителів початкових класів щодо добору дидактичного матеріалу в підручниках української мови та читання у 1 класі. Результати опитування дають змогу стверджувати про потребу проведення спеціальних заходів (семінарів, тренінгів, вебінарів тощо) щодо формування якісної навички аналізу дидактичного наповнення підручників у вчителів задля об’єктивного оцінювання і вибору їх.

Ключові слова: підручник, підручникотворення, дидактичний матеріал, ілюстративний матеріал, критерії добору дидактичного матеріалу.

Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Жосан О. Е. Система експертизи шкільної навчальної літератури як компонент сучасного підручникознавства // Вісник післядипломної освіти (УМО НАПН України). 2011. Вип. 16. С. 73–78.
  2. Кодлюк Я. Підручник для початкової школи: теорія і практика / Я. Кодлюк. Тернопіль: Підручники і посібники, 2004. 288 с.
  3. Кодлюк Я. Теорія і практика підручникотворення в початковій освіті: Підручник для магістрантів та студентів педагогічних факультетів. Київ : Інформаційно-аналітична агенція «Наш час», 2006. 368 с.
  4. Методика викладання української мов. Курс лекцій. Частина ІІІ / укладачі М. М. Проць, А. С. Зимульдінова. Дрогобич : Коло, 2010. 278 с.
  5. Еко У., Кар’єр Ж.-К. Не сподівайтеся позбутися книжок / пер. з франц. Ірини Славінської. Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. 256 с.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2022.36.11562

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.