НАСТУПНІСТЬ ДОШКІЛЬНОЇ ТА ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ: КОНКРЕТИЗАЦІЯ ПРЕДМЕТНОГО ПОЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Olena Halian

Анотація


Систематизовано предметну сферу дослідження наступності дошкільної та початкової освіти. Доведено актуальність вивчення її засадничих питань з урахуванням особистісно орієнтованої моделі освітнього процесу, в якій підтримується потреба дитини бути суб’єктом життєздійснення. Акцентовано на диференціації понять «готовність до навчання в школі» та «готовність до школи». Відповідно, проаналізовано зміст категорій «дошкільна зрілість» і «шкільна зрілість» та визначено поняттєві групи, що їх репрезентують. Констатовано, що дошкільна зрілість увиразнює психологічний портрет дитини наприкінці старшого дошкільного віку, у якому сукупно репрезентовано показники навченості, а також компетентності, набуті в дитячих видах активності. Обґрунтовано використання концепту «шкільна зрілість» щодо готовності до школи загалом, де актуалізується, з одного боку, уміння дитини вчитися, її здатність бути ініціативною, самостійною, а з іншого – підвищується увага до її готовності реалізовувати власні ресурси, особистісний потенціал в освітньому середовищі. Застосування холістичного підходу уможливило розгляд готовності до школи в психологічному, соціокультурному, освітньому та предметно-середовищному аспектах. Для ґрунтовного осмислення педагогами можливостей оптимізації освітньої ситуації дитини, що перебуває в перехідному періоді з дошкільного у молодший шкільний вік, виокремлено базові ідеї. Вони увиразнюють зміст готовності школи до організації співдії з дитиною шестирічного віку; пріоритетні завдання початкової школи у контексті наступності дошкільної та початкової освіти, центром якої визнано дитину як суб’єкта освітнього процесу; сприяння забезпеченню якості освіти в ситуації переходу дитини з закладу дошкільної освіти в початкову школу.

Ключові слова: наступність, готовність до навчання в школі, готовність до школи, дошкільна та шкільна зрілість, навченість, научуваність, ідея, холістичний підхід.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Базовий компонент дошкільної освіти (2021). Київ. URL : https://mon.gov.ua/storage/app/media/doshkilna/2020/21.12.pdf
  2. Богуш А. Підготовка дітей до школи у вимірі дошкільної зрілості. Збірник наукових праць Херсонського державного університету. Педагогічні науки. 2015. № 67. С. 158–163.
  3. Волинець К., Волинець Ю., Стаднік Н. Теоретичні засади наступності дошкільної і початкової освіти як проблема сучасної освіти. Народна освіта : електронне наукове фахове видання. 2019. № 2 (38). URL : https://www.narodnaosvita.kiev.ua/?page_id=5709
  4. Гавриш Н. Формування дошкільної зрілості як умова гармонізації переходу від дошкільної до шкільної ланок освіти. Рідна мова: освітній квартальник Українського вчительського товариства у Польщі. 2015. С. 29-34. URL : https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/13857/1/N_V_Gavrush_Formyvanie_doshkilnoi_zrilosti.pdf
  5. Каньоса Н. Наступність у роботі закладів дошкільної освіти та початкової школи як умова успішної адаптації дітей до шкільної освіти. Стратегії розвитку початкової освіти в умовах євроінтеграції : матер. Всеукраїнської наук.-практ. конф. з міжнар. участю. Івано-Франківськ, 2018. С. 64–69.
  6. Лавренко С. Наступність дошкільної та початкової освіти у вимірах сьогодення: здобутки та перспективи. Інноваційна педагогіка. 2019. № 16 (2). С. 23–26.
  7. Никитин В. Социокультурные изменения, определяющие новые исследования образования. Практики методологии: образование: материалы ХІV Чтений памяти Г. П. Щедровицкого. 2008. URL : https://www.fondgp.ru/old/lib/chteniya/xiv/mat/22.html
  8. Нова українська школа: порадник для вчителя / за ред. Н. Бібік. Київ : Літера ЛТД, 2018. 160 с.
  9. Піроженко Т., Ладивір С. Чому «гальмує» дошкільна зрілість. Вихователь-методист дошкільного закладу. 2012. № 7. С. 9–19.
  10. Gemeinsamer Orientierungsrahmen für die Bildung in Kindertagesbetreuung und Grundschule – Zwei Bildungseinrichtungen in gemeinsamer Bildungsverantwortung beim Übergang vom Elementarbereich in den Primarbereich. 2, vollständig überarb. und erw. Aufl. Weimar ; Berlin : Verl. Das Netz, 2009. 107 s.
  11. Erol A., Erol M. A Review Study on the Evaluation of Preschool Educationʼs Reflections On School Maturity. International Conference on New Horizons in Education (Barcelona, June 10–12, 2015). Barcelona-Spain, 2015. P. 67–70.
  12. Michalak R., Misiorna E. Konteksty gotowości szkolnej. Toruń, 2006. URL : http://www.bc.ore.edu.pl/dlibra/aresults?action=SearchAction &QI=E342A46DD A36CB8896CE45D7A9A7EE65-2




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2022.36.11498

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.