ОКРЕМІ ПОКАЗНИКИ ЛІПІДНОГО ОБМІНУ в СИРОВАТЦІ КРОВІ ГУСЕЙ ЗАЛЕЖНО ВІД ДОДАТКОВОГО ВВЕДЕННЯ РІЗНИХ ДОЗ ВІТАМІНУ Е В РАЦІОН У РЕПРОДУКТИВНИЙ ПЕРІОД

o. Moravska

Анотація


У статті наведено результати досліджень щодо змін вмісту сумарних ліпідів та їхніх окремих класів, змін жирнокислотного складу, а також вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) у сироватці крові дорослих гусей залежно від додаткового введення різних доз вітаміну Е в раціон у репродуктивний період. Встановлено, що при додатковому введенні вітаміну Е в оптимальній дозі (35 МО /кг) ефективно регулюються окремі ланки ліпідного обміну. Зокрема, на фоні зменшення сумарного вмісту ліпідів у сироватці крові гусей зростає вміст фосфоліпідів зі зниженням вмісту вільного холестеролу. Поряд із цим, ефективно регулюється жирнокислотний склад зі зростанням індексу ненасиченості жирних кислот і зменшується вміст продуктів ПОЛ.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.