ДЕТЕКЦІЯ ЕНТЕРОТОКСИГЕННИХ BACILLUS CEREUS У РОСЛИННІЙ СИРОВИНІ

G. Yamborko, L. Pylypenko, I. Pylypenko

Анотація


Своєчасне виділення й ідентифікація бактерій роду Bacillus – представників епіфітної мікробіоти рослинної сировини – є необхідним кроком для прогнозування і гарантування безпеки рослинної продукції та дає змогу оперативно вносити корективи у технологічний процес консервування, а це, у свою чергу, забезпечує відповідність продуктів харчування міжнародним стандартам. У результаті досліджень розроблено методику підготовки зразків харчових продуктів і оптимізовано параметри полімеразно-ланцюгової реакції з підібраними групо- і видоспецифічними праймерами для діагностики у тестованих зразках регламентованих бацилярних контамінантів, які впливають на безпеку продукції – штамів Bacillus cereus. Полімеразна ланцюгова реакція зі специфічними праймерами nhe A F і nhe A R, підібраними до ділянки гена nhe A, підтвердила приналежність усіх тестованих штамів, виділених із рослинної сировини та консервів, до виду Bacillus cereus; розмір ампліконів становив 553 п.о. Температура 50 ºС виявилася оптимальною для відпалу праймерів nhe AF та nhe AR гена до nhe A  B. cereus. Мінімальна кількість клітин B. cereus, яку можна виявити у рослинній сировині методом ПЛР, дорівнює 102КУО/мл, що свідчить про високу чутливість ПЛР.


Повний текст:

PDF

Посилання


Halynkyn V. A., Zaykyna N. A., Sheveleva S. A. y dr. Mykrobyolohycheskye osnovy NASSR pry proyzvodstve pyshchevykh produktov. SPb.: Prospekt nauky, 2007. 350 s.

Dzhei Dzh. M., Lёssner Dzh., Holden D. A. Sovremennaia pyshchevaia mykrobyolohyia. M.: BYNOM. Laboratoryia znanyi, 2014. 886 s.

HOST 26668-85. Produkty pyshchevye y vkusovye. Metody otbora prob dlia mykrobyolohycheskykh analyzov. M.: STANDARTYNFORM, 2008. 6 s.

Yamborko H. V., Ostapchuk A. M., Serhieieva Zh. Yu. ta in. Khemotaksonomichni osoblyvosti ta plazmidni profili aerobnykh ta fakultatyvno-anaerobnykh sporoutvoriuvalnykh bakterii z ovochevoi produktsii // Mikrobiolohiia i biotekhnolohiia. 2017. № 1 (37). S. 56–72.

Biesta-Peters E. G., Dissel S., Reij M. W. et al. Characterization and Exposure Assessment of Emetic Bacillus cereus and Cereulide Production in Food Products on the Dutch Market // J. Food Prot. 2016. Vol. 79. N 2. P. 230–238. https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-15-217

Chang Y. H., Shangkuan Y. H., Lin H. C., Liu H. W. PCR assay of the groEL gene for detection and differentiation of Bacillus cereus group cells // Appl. Environ. Microbiol. 2003. R. 4502–4510.

Innis M. A., Gelfand D. H., Sninsky J. J., White T. J. Optimization of PCRs. In PCR protocols: A guide to methods and applications // Academic Press. San Diego. 1990. P. 3–12.

Flores-Urbá K., Natividad-Bonifaci I., Vázquez-Qui-one, C. et al. Detection of Toxigenic Bacillus cereus Strains Isolated from Vegetables in Mexico City // J. Food Prot. 2014. Vol. 77. Issue 12. P. 21–44.

Kalyan Kumar T. D., Murali H. S., Batra H. V. Multiplex PCR assay for the detection of enterotoxic Bacillus cereus group strains and its application in food matrices // Indian J. Microbiol. 2010. Vol. 50. N 2. P. 165–171. https://doi.org/10.1007/s12088-010-0002-4

Kleter G. A., Parandini A., Filippi L., Marvin H. J. P. Identification of potentially emerging food safety issues by analysis of reports published by the European Community′s Rapid Alert System for Food and Feed (RASSF) // Food Chem. Toxicol. 2009. Vol. 47(5). R. 932–950.

Ngamwongsatita P., Buasria W., Pianariyanona P. et al. Broad distribution of enterotoxin genes (hblCDA, nheABC, cytK, and entFM) among Bacillus thuringiensis and Bacillus cereus as shown by novel primers // Int. J. Food Microbiol. 2008. Vol. 121. R. 352–356.

Park S. H., Kim H. J., Kim J. H., Kim T. W. Simultaneous detection and identification of Bacillus cereus group bacteria using multiplex PCR // J. Microbiol. Biotechnol. 2007. Vol. 17 (7). P. 1177–1182.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vlubs.2017.76.20

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.