СТАБІЛЬНІСТЬ СТРУКТУРИ ЦИТОКІНА ЕМАР ІІ ПРИ ПІДВИЩЕННІ ТЕМПЕРАТУРИ

A. Malyna, O. Kozlov, S. Levchenko, O. Kornelyuk

Анотація


Метою роботи було дослідження впливу підвищення температури на стабільність структури протипухлинного цитокіна ЕМАР ІІ за допомогою флуоресцентної спектроскопії. Білок експресували в клітинах Escherichia coli BL21(DE3)pLysE й очищали, використовуючи метал-хелатуючу хроматографію. Спектри флуоресценції цитокіна ЕМАР ІІ реєстрували при довжині хвилі збудження 280 нм, інтенсивність флуоресценції детектували у діапазопі 300–400 нм. Встановлено, що при підвищенні температури у структурі цього цитокіна спостерігається локальний конформаційний перехід, пов’язаний з експонуванням залишку Trp128 на поверхні білка. При нагріванні ЕМАР ІІf відбуваються блокування цього локального конформаційного переходу і стабілізація білкової глобули. Ймовірно, до цього призводить перекривання “кишені” із залишком Trp128 N-кінцевим фрагментом з 43 а.з. у складі ЕМАР ІІf.

Ключові слова: ЕМАР ІІ, денатурація, флуоресценція, стабілізація білкової глобули. 


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.