ANTIOXIDANT ACTIVITIES AND PHENOLIC CONTENTS OF CAREX HIRTA L. AND FABA BONA MEDIC. (VICIA FABA L.) PLANTS UNDER OIL CONTAMINATION

O. Karpyn, O. Tsvilynjuk, O. Terek, Z. Dinya, L. Simon


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/sbi.0302.044

Abstract


The influence of oil contamination on the amounts of polyphenols and total antioxidant activity in Carex hirta L. and Faba bona Medic. (Vicia faba L.) plants were explored in model experiments. Bean and sedge plants that grew in soil with crude oil (50 g/kg) contained more polyphenols, than plants which grew in clean (control) soil. Under oil contamination, general antioxidant activity increased in sedge plants, and decreased in bean plants.


Keywords


oil contamination, Carex hirta L., Faba bona Medic. (Vicia faba L.), polyphenols, total antioxidant activity

References


1. Джура Н.М. Фізіологічні аспекти адаптації рослин до нафтового забруднення середовища на Бориславщині: Автореф. дис. ... канд. біол. наук: 03.00.12. Львів, 2006. 16 с.

2. Карпин О., Джура Н., Цвілинюк О., Терек О. Вплив нафтового забруднення ґрунту на ростові показники, вміст пероксиду водню та активність пероксидази рослин бобу (Vicia faba L.). Вісн. Львів. у-ту. Сер. біол, 2008; 47: 160-165.

3. Клеточные механизмы адаптации растений к неблагоприятным воздействиям экологических факторов в естественных условиях. Под ред. чл.-кор. НАН Украины Е.Л. Кордюм. Київ: Наукова думка, 2003. 277 с.

4. Колупаєв Ю.Є. Стресові реакції рослин (молекулярно-клітинний рівень). Харків: Харківський державний аграрний університет, 2001. 173 с.

5. Терек О.І. Механізми адаптації та стійкості рослин до несприятливих факторів довкілля. Журнал агробіології та екології, 2004; 1 (1-2): 41-56.

6. Угрехелидзе Д.Ш. Метаболизм экзогенных алканов и ароматических углеводородов в растениях. Тбилиси: Мецниереба, 1976. 222 с.

7. Цайтлер М.Й. Відновлення рослинного покриву і зміни структури ценопопуляцій трав'яних рослин на нафтозабруднених територіях Бориславського нафтового родовища. Автореф. дис. ... канд. біол. наук: 03.00.16. Дніпропетровськ, 2001. 16 с.

8. Bravo L. Phenolic phytochemicals: chemistry, dietary sources, metabolism, and nutritional significance. Nutr. Rev, 1998; 56: 317-333.
https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1998.tb01670.x
PMid:9838798

9. Briskin D.P. Medicinal plans and phytomedicines. Linking plant biochemistry and physiology to human health. Plant Physiol, 2000; 124: 507-514.
https://doi.org/10.1104/pp.124.2.507
PMid:11027701

10. Cervato G., Carabelli M., Gervasio S. et al. Antioxidant properties of oregano (Origanum vulgare) leaf extracts. J. Food Biochem, 2000; 24: 453-465.
https://doi.org/10.1111/j.1745-4514.2000.tb00715.x

11. Crozier A., Burns J., Aziz A.A. et al. Antioxidant flavonols from fruits, vegetables and beverages: measurements and bioavailability. Biol. Res, 2000; 33: 79-88.
https://doi.org/10.4067/S0716-97602000000200007
PMid:15693274

12. Molyneux P. The use of the stable free radical diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) for estimating antioxidant activity. Songklanakarin J. Sci. Technolog, 2004; 26 (2): 211-219.

13. Okawa M., Kinjo J., Nohara T., Ono M. DPPH (1,1-Diphenyl-2-Picrylhydrazyl) radical scavenging activity of flavonoids obtained from some medical plants. Biol. Pharm. Bull, 2001; 24 (10): 1202-1205.
https://doi.org/10.1248/bpb.24.1202
PMid:11642334

14. Plant secondary metabolites: occurrence, structure and role in the human diet / Edited by A. Crozier, M.N. Clifford, H. Ashihara. Blackwell Publishing Ltd, 2006. 372 p.

15. Shetty K. Role of proline-linked pentose phosphate pathway in biosynthesis of plant phenolics for functional food and environmental applications; a review. Process Biochem, 2004; 39: 789-803.
https://doi.org/10.1016/S0032-9592(03)00088-8


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2009 Studia biologica

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.