FATTY ACID COMPOSITION OF BLOOD PLASMA, LIVER AND SKELETAL MUSCLES OF RATS WITH EXPERIMENTAL HYPERСHOLESTERINEMIA AND UNDER INFLUENCE OF FISH OIL
DOI: http://dx.doi.org/10.30970/sbi.0502.158
Abstract
Fatty acid composition of phospholipids which are the main structural elements of the cytoplasmic and cell membranes studied. It was established that in the fatty acid composition of blood plasma, liver, skeletal muscles phospholipids in rats with experimental hyperсholesterinemia an increase in saturated fatty acids with even and odd number of carbon atoms in chain and monounsaturated fatty acids of family n-9 took place. However, the relative content of polyunsaturated fatty acids of families n-3 and n-6 decreased. Inverse patterns due to the above fatty acids in fatty acid composition of blood plasma, liver, skeletal muscles phospholipid in rats with experimental hypercholesterinemia corrected by fish oil. It decreased the relative content of saturated fatty acids with even and odd number of carbon atoms in chain and monounsaturated fatty acids of family n-9, and increased the relative content of polyunsaturated fatty acids of families n-3 and n-6. Feeding with fish oil corrected fatty acid composition of blood plasma, liver and skeletal muscle phospholipids in rats with experimental hypercholesterolemia.
Keywords
Full Text:
PDF (Українська)References
1. Грициняк І.І., Смолянінов К.Б., Вудмаска І.В. та ін. Біологічна дія поліненасичених N-3 жирних кислот в організмі людини та основні джерела забезпечення їх потреби. Біологія тварин, 2010; 5; 113-118. | |
| |
2. Журавлева М.В. Коррекция нарушений липидного обмена. Consilium medicum, 2010; 5: 113-118. | |
| |
3. Климов А.Н., Никульчева Н.Г. Обмен липидов и липопротеидов и его нарушения. Руководство для врачей. СПб: Питер Ком, 1999. 512 с. | |
| |
4. Лопач С.Н., Губенко А.В., Бабич П.Н. Статистические методы в медико-биологических исследованиях Excel. К.: Мартон, 2001. 410 с. | |
| |
5. Марри Р., Греннер Д., Мейес П., Родуэлл В. Биохимия человека: в 2 т. М.: Мир, 1993. Т. 1. 384 с. | |
| |
6. Мітченко О.І., Лутай М.І. Дисліпідемії: Діагностика, профілактика та лікування. К.: Четверта хвиля, 2007. 56 с. | |
| |
7. Перова Н.В., Метельская В.А. Коррекция нарушений липопротеидного спектра крови как фактора развития атеросклероза и сердечно-сосудистых заболеваний. Здравоохранение, 2011; 1: 31-46. | |
| |
8. Покотило О.С. Вплив поліненасичених жирних кислот родини ω-3 і ω-6 на літогенез і холестериногенез в організмі морських свинок і білих щурів за нормальних умов і при холестериновому навантаженні: Дис. … д-ра біол. наук: 03.00.04. Львів, 2008. 263 с. | |
| |
9. Рівіс Й.Ф., Федорук Р.С. Кількісні хроматографічні методи визначення окремих класів ліпідів і жирних кислот у біологічному матеріалі. Львів: Сполом, 2010. 109 с. | |
| |
10. Смолянінов К.Б., Янович В.Г., Галяс Г.М. Жирнокислотний склад фосфоліпідів і триацилгліцеролів скелетних м'язів товстолобика та білого амура. Біологія тварин, 2009; 11(1-2): 140-145. | |
| |
11. Талалаєва Т.В., Амброскіна В.В., Крячок Т.А., Братусь В.В. Системний характер порушень обміну ліпопротеїдів крові як основа патогенезу атеросклерозу. Журнал АМН України, 2007; 13(1): 45-64. | |
| |
12. Титов В.Н. Атеросклероз - патология полиеновых жирных кислот. Клиническая лабораторная диагностика, 2001; 1: 3-9. | |
| |
13. Уден П.К. Детектирование в количественной газовой хроматографии. Количественный анализ хроматографическими методами. М.: Мир, 1990; 84-128. | |
| |
14. Цап М.М. Жирнокислотний склад ліпідів печінки та скелетних м'язів коропів при додаванні до раціону продуктів олійного виробництва: Дис. … канд. с.-г. наук: 03.00.04. Львів, 2009. 146 с. | |
| |
15. Цюпко В.В. Структура та значення поліненасичених жирних кислот в обміні речовин людини і тварини. | |
| |
16. Янович В.Г., Лагодюк П.З. Обмен липидов у животных в онтогенезе. М: Агропромиздат, 1991. 336 с. | |
| |
17. Aguilera C.M.,Ramirez-Tortosa C.L., Quiles J.L. et.al. Monounsaturated and omega-3 but not omega-6 polyunsaturated fatty acids improve hepatic fibrosis in hypercholesterolemic rabbits. Nutrition, 2005; 21(3): 363-371. | |
| |
18. Chao L., Marcus-Samuels B., Mason M.M. et al. Adipose tissue is required for the antidiabetic, but not for the hypolipidemic, effect of thiazolidinediones. J. Clin. Invest, 2000; 106: 1221-1228. | |
| |
19. Dietschy J.M., Turley S.D. Control of Cholesterol Turnover in the Mouse. J. Biol. Chem, 2002; 277: 3801-3804. | |
| |
20. Fernandez M.L., West K.L. Mechanisms by which dietary fatty acids modulate plasma lipids. J. Nutr, 2005; 135: 2075-2078. | |
| |
21. King M.W. Lipoproteins, Lipoprotein Metabolism and Disease [LDL, HDL,Lp(a)]. | |
| |
22. Mawatari S., Ohnishi Y., Kaji Y. et. al. High - cholesterol Diets Induce Changes in Lipid Composition of Rat Erythrocyte Membrane Including Decrease in Cholesterol, Increase in - Tokopherol and Changes in Fatty Acids of Phospholipids. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 2003; 67(7): 1457-1464. | |
| |
23. Okuyama H. High n-6 to n-3 ratio of dietary fatty acids rather than serum cholesterol as a major risk factor for coronary heart. European Journal of Lipid Science and Technology, 2001; 103(418): 418-422. | |
| |
24. Sealls W., Gonzalez M., Brosnan M. et.al. Dietary holyunsaturated fatty acids (C 18:2 omega 6 and C 18:3 omega 3) do not suppress hepatic lipogenesis. Biochim. Biophys. Acta, 2008; 1781(8): 406-414. | |
| |
25. Weggemans K. Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr, 2001; 73: 885-891. | |
| |
26. Weltzman D., Goldbourt U. The significance of various blood pressure indices for long-term stroke, coronary heart disease, and all-cause mortality in men. The Israel Ischemic Heart Disease Study. Stroke, 2006; 37: 358-362. |
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2011 Studia biologica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.