FATTY ACID COMPOSITION OF BLOOD PLASMA, LIVER AND SKELETAL MUSCLES OF RATS WITH EXPERIMENTAL HYPERСHOLESTERINEMIA AND UNDER INFLUENCE OF FISH OIL

Yu. Z. Dlyaboha, J. F. Rivis


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/sbi.0502.158

Abstract


Fatty acid composition of phospholipids which are the main structural elements of the cytoplasmic and cell membranes studied. It was established that in the fatty acid composition of blood plasma, liver, skeletal muscles phospholipids in rats with experimental hyperсholesterinemia an increase in saturated fatty acids with even and odd number of carbon atoms in chain and monounsaturated fatty acids of family n-9 took place. However, the relative content of polyunsaturated fatty acids of families n-3 and n-6 decreased. Inverse patterns due to the above fatty acids in fatty acid composition of blood plasma, liver, skeletal muscles phospholipid in rats with experimental hypercholesterinemia corrected by fish oil. It decreased the relative content of saturated fatty acids with even and odd number of carbon atoms in chain and monounsaturated fatty acids of family n-9, and increased the relative content of polyunsaturated fatty acids of families n-3 and n-6. Feeding with fish oil corrected fatty acid composition of blood plasma, liver and skeletal muscle phospholipids in rats with experimental hypercholesterolemia.


Keywords


fatty acid composition, phospholipids, experimental hiperсholeste­rinemia, fish oil, rats

References


1. Грициняк І.І., Смолянінов К.Б., Вудмаска І.В. та ін. Біологічна дія поліненасичених N-3 жирних кислот в організмі людини та основні джерела забезпечення їх потреби. Біологія тварин, 2010; 5; 113-118.

2. Журавлева М.В. Коррекция нарушений липидного обмена. Consilium medicum, 2010; 5: 113-118.

3. Климов А.Н., Никульчева Н.Г. Обмен липидов и липопротеидов и его нарушения. Руководство для врачей. СПб: Питер Ком, 1999. 512 с.

4. Лопач С.Н., Губенко А.В., Бабич П.Н. Статистические методы в медико-биологических исследованиях Excel. К.: Мартон, 2001. 410 с.

5. Марри Р., Греннер Д., Мейес П., Родуэлл В. Биохимия человека: в 2 т. М.: Мир, 1993. Т. 1. 384 с.

6. Мітченко О.І., Лутай М.І. Дисліпідемії: Діагностика, профілактика та лікування. К.: Четверта хвиля, 2007. 56 с.

7. Перова Н.В., Метельская В.А. Коррекция нарушений липопротеидного спектра крови как фактора развития атеросклероза и сердечно-сосудистых заболеваний. Здравоохранение, 2011; 1: 31-46.

8. Покотило О.С. Вплив поліненасичених жирних кислот родини ω-3 і ω-6 на літогенез і холестериногенез в організмі морських свинок і білих щурів за нормальних умов і при холестериновому навантаженні: Дис. … д-ра біол. наук: 03.00.04. Львів, 2008. 263 с.

9. Рівіс Й.Ф., Федорук Р.С. Кількісні хроматографічні методи визначення окремих класів ліпідів і жирних кислот у біологічному матеріалі. Львів: Сполом, 2010. 109 с.

10. Смолянінов К.Б., Янович В.Г., Галяс Г.М. Жирнокислотний склад фосфоліпідів і триацилгліцеролів скелетних м'язів товстолобика та білого амура. Біологія тварин, 2009; 11(1-2): 140-145.

11. Талалаєва Т.В., Амброскіна В.В., Крячок Т.А., Братусь В.В. Системний характер порушень обміну ліпопротеїдів крові як основа патогенезу атеросклерозу. Журнал АМН України, 2007; 13(1): 45-64.

12. Титов В.Н. Атеросклероз - патология полиеновых жирных кислот. Клиническая лабораторная диагностика, 2001; 1: 3-9.

13. Уден П.К. Детектирование в количественной газовой хроматографии. Количественный анализ хроматографическими методами. М.: Мир, 1990; 84-128.

14. Цап М.М. Жирнокислотний склад ліпідів печінки та скелетних м'язів коропів при додаванні до раціону продуктів олійного виробництва: Дис. … канд. с.-г. наук: 03.00.04. Львів, 2009. 146 с.

15. Цюпко В.В. Структура та значення поліненасичених жирних кислот в обміні речовин людини і тварини.
http//www.nbuv.gov.ua/portal/gol_gum/znpknpu_boil/2008_10/16.html

16. Янович В.Г., Лагодюк П.З. Обмен липидов у животных в онтогенезе. М: Агропромиздат, 1991. 336 с.

17. Aguilera C.M.,Ramirez-Tortosa C.L., Quiles J.L. et.al. Monounsaturated and omega-3 but not omega-6 polyunsaturated fatty acids improve hepatic fibrosis in hypercholesterolemic rabbits. Nutrition, 2005; 21(3): 363-371.
https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.06.029
PMid:15797680

18. Chao L., Marcus-Samuels B., Mason M.M. et al. Adipose tissue is required for the antidiabetic, but not for the hypolipidemic, effect of thiazolidinediones. J. Clin. Invest, 2000; 106: 1221-1228.
https://doi.org/10.1172/JCI11245
PMid:11086023 PMCid:PMC381440

19. Dietschy J.M., Turley S.D. Control of Cholesterol Turnover in the Mouse. J. Biol. Chem, 2002; 277: 3801-3804.
https://doi.org/10.1074/jbc.R100057200
PMid:11733542

20. Fernandez M.L., West K.L. Mechanisms by which dietary fatty acids modulate plasma lipids. J. Nutr, 2005; 135: 2075-2078.
https://doi.org/10.1093/jn/135.9.2075
PMid:16140878

21. King M.W. Lipoproteins, Lipoprotein Metabolism and Disease [LDL, HDL,Lp(a)].
http//themedical biochemistrypage.org/lipoproteins.html, 2011.

22. Mawatari S., Ohnishi Y., Kaji Y. et. al. High - cholesterol Diets Induce Changes in Lipid Composition of Rat Erythrocyte Membrane Including Decrease in Cholesterol, Increase in - Tokopherol and Changes in Fatty Acids of Phospholipids. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 2003; 67(7): 1457-1464.
https://doi.org/10.1271/bbb.67.1457

23. Okuyama H. High n-6 to n-3 ratio of dietary fatty acids rather than serum cholesterol as a major risk factor for coronary heart. European Journal of Lipid Science and Technology, 2001; 103(418): 418-422.
https://doi.org/10.1002/1438-9312(200106)103:6<418::AID-EJLT418>3.0.CO;2-#

24. Sealls W., Gonzalez M., Brosnan M. et.al. Dietary holyunsaturated fatty acids (C 18:2 omega 6 and C 18:3 omega 3) do not suppress hepatic lipogenesis. Biochim. Biophys. Acta, 2008; 1781(8): 406-414.
https://doi.org/10.1016/j.bbalip.2008.06.010
PMid:18655845

25. Weggemans K. Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr, 2001; 73: 885-891.
https://doi.org/10.1093/ajcn/73.5.885
PMid:11333841

26. Weltzman D., Goldbourt U. The significance of various blood pressure indices for long-term stroke, coronary heart disease, and all-cause mortality in men. The Israel Ischemic Heart Disease Study. Stroke, 2006; 37: 358-362.
https://doi.org/10.1161/01.STR.0000198869.84540.80
PMid:16373641


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2011 Studia biologica

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.