STUDY OF CHEMICAL COMPOSITION OF PERSICA DAVIDIANA CARR. LEAVES DURING VEGETATION

G. Korniliyev, L. Komar-Tyomnaya


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/sbi.0501.118

Abstract


Changes in content of dry substances, pectins, organic acids, ascorbic acid, carotenes, phenolic substances (catechines, leucoantocianines, flavonols) in Persica davidiana Carr. leaves during the vegetation process have been studied. It was established that the studied indices are similar to the analogical ones in other representatives of genus Persica Mill. (P. vulgaris and P. vulgaris subsp. nectarina) with lower meanings of carotene and higher meanings of leucoantocianines. The highest indices values in P. davidiana leaves were revealed in June (contents of ascorbic acid, combined and titered acids, water soluble pectin), July (contents of carotene, catechins, leucoanthocyanins), August (content of protopectin, flavonols) and October (dry substances content).


Keywords


Persica vulgaris Mill., Persica davidiana Carr., leaves, chemical com­position, vegetation

References


1. Давидюк Л.П., Вшивкова Г.Ф. Сравнительное изучение каротиноидов в листьях бело- и желтомясых сортов персика. Труды НБС, 1981; 83: 103-110.

2. Давидюк Л.П., Вшивкова Г.Ф. Сравнительное изучение пектиновых веществ в листьях консервных и столовых сортов персика. Бюл. НБС, 1983; 51: 97-102.

3. Запрометов М.Н. Фенольные соединения и их роль в жизни растения. М.: Наука, 1996. 45 с.

4. Корнильев Г.В., Ежов В.Н. Динамика накопления органических кислот в плодах и листьях нектарина в процессе вегетации. Вісник Запор. нац. ун-ту. Сер.: Біологічні науки, 2008; 2: 93-99.

5. Корнильев Г.В., Ежов В.Н. Об антиоксидантной активности листьев некоторых сортов нектарина. Бюл. Никит. ботан. сада, 2008; 97: 68-71.

6. Корнильев Г.В., Ежов В.Н. О динамике накопления аскорбиновой кислоты и каротинов в плодах и листьях некоторых сортов нектарина в процессе вегетации. Ученые записки ТНУ им. В.И. Вернадского. Сер.: Биология, химия, 2009; 22(61, №1): 164-169.

7. Корнильев Г.В., Ежов В.Н. Изменение содержания фенольных веществ в плодах и листьях нектарина. Вестник Харьк. нац. ун-та им. В.Н. Каразина. Сер. биол, 2009; 10 (878): 21-27.

8. Корнільєв Г., Єжов В. Накопичення пектинових речовин у плодах і листках нектарина у процесі вегетації. Вісник Львів. ун-ту. Сер. біол, 2010; 52: 172-178.

9. Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав. Ялта, 1982. 22 с.

10. Кривенцов В.И. Бескарбазольный метод количественного спектрофотометрического определения пектиновых веществ. Труды Никит. ботан. сада, 1989; 109: 128-137.

11. Мусієнко М.М., Паршикова Т.В., Славний П.С. Спектрофотометричні методи в практиці фізіології, біохімії та екології рослин. К.: Фітосоціоцентр, 2001. 200 с.

12. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. Москва: Колос, 1985. 255 с.

13. Полонская А.К., Ежов В.Н., Корнильев Г.В., Гребенникова О.А. Биологически активные вещества листьев некоторых плодовых культур в связи с перспективой их использования в пищевых продуктах. Ученые записки ТНУ им. В.И. Вернадского. Сер.: Биология, химия, 2007; 20(59, № 3): 122-127.

14. Рихтер А.А. Совершенствование качества плодов южных культур. Симферополь: Таврия, 2001. 426 с.

15. Choi J.S., Suh S.S., Young H.S., Park H.J. Hypolipemic and hypoglycemic activities of Prunus davidiana in high fat-fed rats. Arch. Pharm. Res, 1991; (14): 44-47.
https://doi.org/10.1007/BF02857813
PMid:10319120

16. Choi J. S., Yokozawa T., Oura H. Antihyperlipidemic effect of flavonoids from Prunus davidiana. J. Nat. Prod, 1991; (54): 218-224.
https://doi.org/10.1021/np50073a022
PMid:2045817

17. Jung M.J., Kim J.Y., Chung H.Y., Choi J.S. Inhibitory аctivity of flavonoids from Prunus davidiana and other flavonoids on total ROS and hydroxyl radical generation. Archives of Pharmacal Research, 2003; 26(10): 809-815.
https://doi.org/10.1007/BF02980025
PMid:14609128

18. Larson R.A. The antioxidants of higher plants. Phytochemistry, 1988; 27(4): 969-978.
https://doi.org/10.1016/0031-9422(88)80254-1

19. Zaprometov M.N., Maramosh K., Sato G.H. The formation of phenolic compounds in plant cell and tissue cultures and possibility of its regulation. Advances in Сell Сulture, 1989; 17: 109-141.
https://doi.org/10.1016/B978-0-12-007907-0.50014-1

20. Peach-ENaturalHealthCenter.com(e2121.com). - Режим доступу:
http://www.e2121.com/food_db/viewherb.php3?viewid=186&setlang


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2011 Studia biologica

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.