THE ACTIVITY OF ANTIOXIDATIVE SYSTEM IN RABBIT BODY UNDER ACTION OF CHROMIUM COMPOUNDS

R. Ya. Iskra


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/sbi.0601.201

Abstract


The effect of nanoparticles of сhromium citrate in dose of 3.0 µg Cr3+/ kg of body weight and chromium chloride in doses of 4.0 µg Cr3+/ kg of body weight which were administrated to rabbits on vitamin E, reduced glutathione and antioxidant enzyme activity in their blood and tissues liver, lung, kidney and muscles was studied. It has been shown that compounds of chromium in the blood of rabbits increase vitamin E level and the activity glutathion reductase. The content of reduced glutathione and the activity of glutathion reductase in liver and the activity of glutathion peroxidase and kathalase – in lung elevate after action of nanoparticles of сhromium citrate. By action of chromium chloride increases activity superoxide dismutase and glutathion reductase in all tissues, and catalase activity – in the lung and kidney. The content of lipid hydroperoxides in the tissues was reduced for the action of nanoparticles of сhromium citrate, and active products of lipid peroxidation – for the action of chromium chloride.


Keywords


chromium, blood, tissue, lipid hydroperoxides, active products of lipid peroxidation, superoxide dismutase, catalase, glutathione systems

References


1. А. с. № 1084681 СССР, МКИ G № 33/48. Способ определения гидроперекисей липидов в биологических тканях / Мирончик В. В. (СССР). - № 3468369/2813; заявл. 08.07.82; опубл. 07.04.84, Бюл. № 13.

2. Бєленічев І.Ф., Левицький Є.Л., Губський Ю.І. Антиоксидантна система захисту організму (огляд). Совр. пробл. токсикол, 2002; 3: 24-29.

3. Влізло В.В., Федорук Р.С., Макар І.А. та ін. Фізіолого-біохімічні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині: довідник. Львів: ВМС, 2004. 399 с.

4. Дубинина Е.Е., Сальникова Л.А., Ефимова Л.Ф. Активность и изоферментный спектр супероксиддисмутазы эритроцитов и плазмы крови человека. Лаб. дело, 1983; 10: 30-33.

5. Іскра Р.Я. Активність ензимів вуглеводного обміну та вміст глюкози в крові свиноматок і поросят за додавання до раціону наноцитрату хрому. Наукові доповіді НУБіП, 2012; 8(30): http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2012_1/12iry.pdf

6. Іскра Р.Я. Функціональний стан антиоксидантної системи та вуглеводний обмін у крові щурів за дії неорганічної та органічної сполук хрому. Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол, 2011; 57: 47-52.

7. Коваль Т.В., Назарова О.О., Матишевська О.П. Зміна вмісту глутатіону в тимоцитах щурів за індукції апоптозу під впливом Н2О2 або радіації. Укр. біохім. журнал, 2008; 80(2): 114-119.

8. Кулинский В.И., Колесниченко Л.С. Биологическая роль глутатиона. Усп. совр. биологии, 1993; 113: 107-121.

9. Коробейникова Э.Н. Модификация определения ПОЛ в реакции с ТБК. Лаб. дело, 1989; 7: 8-10.

10. Королюк М.А., Иванова Л.И., Майорова И.Г., Токарев В.Е. Метод определения активности каталазы. Лаб. дело, 1988; 1: 16-18.

11. Моин В.М. Простой и специфический метод определения активности глутатионпероксидазы в эритроцитах. Лаб. дело, 1986; 12: 724-727.

12. Олексюк Н.П., Лемківська Л.Г., Денис Г.Г., Салига Ю.Т. Визначення вітамінів А і Е у біологічних матеріалах і кормах методом високоефективної рідинної хроматографії: методичні рекомендації. Львів, 2007. 20 с.

13. Патент України на корисну модель № 29856. Спосіб отримання аквахелатів нанометалів "Ерозійно-вибухова нанотехнологія отримання аквахелатів нанометалів" / Косінов М. В., Каплуненко В. Г. / МПК (2006): B01J 13/00, B82B 3/00. Опубл. 25.01.2008, бюл. № 2/2008.

14. Сердюк А.М., Гуліч М.П., Каплуненко В.Г., Косінов М.В. Нанотехнології мікронутрієнтів: Проблеми, перспективи та шляхи ліквідації дефіциту макро- та мікроелементів. Журнал Академії медичних наук, 2010; 16 (1): 107-114.

15. Anderson R.A., Roussel A.M., Zouari N. et al. Potential antioxidant effects of zinc and chromium supplementation in people with type 2 diabetes mellitus. J. Am. College Nutr, 2001; 20: 212-218.
https://doi.org/10.1080/07315724.2001.10719034

16. Cheng H.H., Lai M.H., Hou W.C., Huang C.L. Antioxidant effects of chromium supplementation with type 2 diabetes mellitus and euglycemic subjects. J. Agric. Food Chem, 2004; 52: 1385-1389.
https://doi.org/10.1021/jf035074j
PMid:14995150

17. Clodfelder B.J., Emamaullee J., Hepburn D.D. et al. The trail of chromium(III) in vivo from the blood to the urine: the roles of transferrin and chromodulin. J. Biol. Inorg. Chem, 2001; 6: 608-617.
https://doi.org/10.1007/s007750100238
PMid:11472024

18. Hissin P.J., Hilf R. A.A fluorometric method for determination of oxidized and reduced glutathione in tissues. Analytical Biochem, 1976; 74: 214-226.
https://doi.org/10.1016/0003-2697(76)90326-2

16. Jain S.K., Rains J.L., Croad J.L. High glucose and ketosis (acetoacetate) increases, and chromium niacinate decreases, IL-6, IL-8, and MCP-1 secretion and oxidative stress in U937 monocytes. Antioxid Redox Signal, 2007; 9: 1581-1590.
https://doi.org/10.1089/ars.2007.1577
PMid:17665966

20. Lushchak O.V., Kubrak O.I., Torous I.M. Trivalent chromium induces oxidative stress in goldfish brain. Chemosphere, 2009; 75: 56-62.
https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2008.11.052
PMid:19162297

21. Ming-Hoang Lai. Antioxidant Effects and Insulin Resistance Improvement of Chromium Combined with Vitamin C and E Supplementation for Type 2 Diabetes Mellitus. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 2008; 43(3): 191-198.
https://doi.org/10.3164/jcbn.2008064
PMid:19015754 PMCid:PMC2581761

22. Olin K.L., Stearns D.M., Armstrong W.H., Keen C.L. Comparative retention/absorption of 51chromium (51Cr) from 51Cr chloride, 51Cr nicotinate and 51Cr picolinate in a rat model. Trace Elem. Electrolytes, 1994; 11: 182-186.

23. Preuss H.G., Grojec P.L., Lieberman S., Anderson R.A. Effects of different chromium compounds on blood pressure and lipid peroxidation in spontaneously hypertensive rats. Clin. Nephrol, 1997; 47: 325-330.

24. Preuss H.G., Jarrell S.T., Scheckenbach R. et al. Comparative effects of chromium, vanadium and gymnema sylfestre on sugar-induced blood pressure elevations in SHR. J. Am. Coll. Nutr, 1998; 17 (2): 116-123.
https://doi.org/10.1080/07315724.1998.10718736
PMid:9550454

25. Sahin K., Sahin N., Kucuka O. Effects of chromium and ascorbic acid supplementation on growth, carcass traits, serum metabolites, and antioxidant status of broiler chickens reared at a high ambient temperature. Nutr. Res, 2003; 23: 225-238.
https://doi.org/10.1016/S0271-5317(02)00513-4

26. Schwarz K, Mertz W. Chromium (III) and the glucose tolerance factor. Arch. Biochem. Biophys, 1959; 85: 292-295.
https://doi.org/10.1016/0003-9861(59)90479-5

27. Vanacker H., Sandalio L., Jimenez A. Roles for redox regulation in leaf senescence of pea plants grown on different sources of nitrogen nutrition. J. Exp. Bot, 2006; 57(8): 1735-1745.
https://doi.org/10.1093/jxb/erl012
PMid:16760420

28. Vincent J.B. The Nutritional Biochemistry of Chromium (III). Department of Chemistry The University of Alabama Tuscaloosa, USA, 2007. 277 p.

29. Yanardag R., Peksel A., Yesilyaprak B. et al. Effects of a combination of niacin and chromium(III)-chloride on the skin and lungs of hyperlipemic rats. Biological Trace Element Research, 2005; 103(3): 249-260.
https://doi.org/10.1385/BTER:103:3:249


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2012 Studia biologica

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.