CONTENT OF ASCORBIC ACID AND CAROTENE IN RAW AROMATIC PLANTS OF THE FAMILI LAMIACEAE LINDL.

L. A. Kotyuk


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/sbi.0702.292

Abstract


The highest content of ascorbic acid in grass of annual aromatic plants grown in Zhytomyr Woodlands was found in blueflower form of Dracocephalum moldavica L., where this meaning amounted to 198.62±7.8 mg%, and the lowest – in Satureja hortensis L., with 45.46±1.58 mg% of the vitamin C in raw material. Among the perennial species maximum level of the ascorbic acid was found in raw Hyssopus angustifolius M.B. (308.91±4.78 mg%), and the lowest – in Origanum vulgare L. (38.11±1.88 mg%). The content of carotene in raw plants of the Lamiaceae family was not significant. Among the annual plants its highest content was found in grass Satureja hortensis L. – 1.12 mg%, and the lowest – in Elsholzia cristata Willd. (0.15±0.01 mg%). Among the perennial plants, the maximum content of carotene was found in Hyssopus officinalis L. cv. Vodograj – 2.28±0.04 mg%, and the minimum (0.15±0.01 mg%) – in Salvia officinalis L.


Keywords


aromatic plants, vitamins, ascorbic acid, carotenes, Lamiaceae Lindl., Woodlands of Ukraine

References


1. Грицаєнко З.М., Грицаєнко А.О., Карпенко В.П. Методи біологічних та агрохімічних досліджень рослин і ґрунтів. К.: НІЧЛАВА, 2003. 320 с.

2. Игнатенко В.А., Кухарева Л.В., Гиль Т.В., Кот А.А. Биохимический состав Mentha piperita L.и Salvia officinalis L. при интродукции в условиях Беларуси. Биологическое разнообразие. Интродукция растений: матер. V Междунар. науч. конф. (Санкт-Петербург, 15-17 ноября 2011 г.). СПб., 2011. С. 73-76.

3. Ламан Н.А., Копылова Н.А. Исследование биохимического состава некоторых зеленых культур семейства зонтичных как потенциальных источников биологически активных соединений. Интродукция, сохранение и использование биологического разнообразия мировой флоры: Матер. Междунар. науч. конф. (Минск 19-22 июня 2012 г.). Минск, 2012; 2: 108-111.

4. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. М.: Колос, 1985. 256 с

5. Работягов В.Д.,Свиденко Л.В., Деревянко В.Н. и др. Эфиромасличные и лекарственные растения, интродуцированные в Херсонской обл. (эколого-биологические особенности и хозяйственно ценные признаки). Херсон: Айлант, 2003. 324 с.

6. Рахметов Д.Б., Стаднічук Н.О., Корабльова Н.М. та ін. Нові кормові, пряносмакові та овочеві інтродуценти в Лісостепу і Поліссі України. Київ, 2004: 101-106.

7. Сімахіна Г.О., Корихалова О.М. Нові підходи до оцінки вітамінної активності плодоовочевої сировини. Наукові праці НУХТ. Київ: НУХТ, 2009; 28: 6-9.

8. Сімахіна Г.О. Функціональна роль каротиноїдів та особливості їх використання у харчових технологіях. Наукові праці НУХТ. Київ: НУХТ, 2010; 33: 45-48.

9. Смойловська Г.Л., Гречана О.В., Фуклева Л.А. Фотохімічне вивчення кислоти аскорбінової у рослинній сировині. Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики, 2010, 23(4): 58-59.

10. Соколова Л.В. Визначення кількісного вмісту кислоти аскорбінової в сублімованих порошках рослин. Український медичний альманах, 2010; 13(6): 133-136.

11. Шелеметьева О.В., Сизова Н.В., Слепченко Г.Б. Определение содержания витаминов и биологически активных веществ в растительных экстрактах различными методами. Химия растительного сырья, 2009; 1: 113-116.

12. Цимбал О.М., Матенчук Л.Ю., Щербак Н.А. Хіміко-технологічна оцінка плодів представників роду Sorbus L. Автохтонні та інтродуковані рослини, 2011; 7: 124-127.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2013 Studia biologica

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.