ДИНАМІКА НАЗВ КУХОННОГО НАЧИННЯ ТА СТОЛОВОГО ПОСУДУ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ

Ірина Миколаївна Кочан, Роман Литвинович

Анотація


У статті йдеться про назви кухонного начиння й столового посуду, вигляд яких, призначення та матеріал, з якого їх зроблено, змінювалися з часом під впливом як зовнішніх, так і внутрішніх чинників. На кухні з’являлися нові пристрої та прилади для приготування їжі, оскільки цього потребувала як технологія приготування нової страви, так й удосконалені технічні пристрої для обробітку харчових продуктів.
Посуд, яким послуговувалися як на кухні, так і за столом, існував з найрізноманітніших матеріалів: глини, фарфору, фаянсу, чавуну, металу, скла, пластику й паперу. Кожен матеріал домінував у певному часовому проміжку і призначався для споживання в такому посуді певного типу їжі. Оскільки страви бувають як національні, так і запозичені в інших народів, а відтак традиційні чи святкові. Кожна із них вимагає спеціальної підготовки і покрокового дотримання технології готування.
Страви варять, тушкують, смажать, консервують, квасять, маринують, випікають, розігрівають, заморожують, для чого послуговуються різним видом начиння: каструлями (баняками), казанками, гусятницями, сковорідками (пательнями), деками, братванками, чайниками, кавниками тощо.
Як не дивно, але посуд також має свою історію, що пов’язано з появою нових продуктів, способів їхнього приготування, а, отже, і з появою нових страв, запозичених як в інших народів, так і приготованих за національними рецептами, і відповідно, зі зміною смаків споживачів. Сьогодні кожний заклад харчування намагається привабити відвідувачів чимось особливим, оригінальною стравою, що стане брендом установи.
Спосіб життя, його ритм, плин часу сприяли змінам щодо уподобань людей як у харчуванні, так і в приготуванні страв та й культури їх споживання. Українці, як і більшість інших націй, послуговувалися глиною, фаянсом, фарфором, металевим посудом, скляним, дерев’яним, пластиковим, паперовим. Кожен із них має свої переваги і недоліки. Саме про це і йтиме мова у цій публікації.
Ключові слова: кухонне начиння, столовий посуд, матеріали їхнього створення, слова на їх позначення, динаміка змін назв, українська мова.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ufl.2023.17.3924

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.