ДОСЛІДЖЕННЯ СТИЛІВ БАТЬКІВСЬКОГО ВПЛИВУ НА ЕМОЦІЙНИЙ РОЗВИТОК УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

Liudmyla Darii

Анотація


Досліджено відмінності в емоційному розвитку дітей з особливими потребами залежно від різних стилів батьківського впливу. Наголошено, що сімейне виховання відіграє провідну роль у формуванні характеру та особистості людини, оскільки сім’я є першою і найважливішою спільнотою, у якій живе дитина. Вчитель, який знає про взаємозв’язок між стилем батьківського впливу та емоційним розвитком дитини з особливими потребами, може допомогти батькам  усвідомити їхню важливу роль у вихованні дітей.

Розглянуто чотири стилі батьківського впливу: вимогливий, авторитарний, поблажливий та відсторонений. Вимогливий стиль є найсприятливішим для виховання дитини і допомагає створити продуктивні взаємовідносини між батьками й дитиною. Авторитарний, або владний, стиль притаманний вимогливим батькам, у яких відсутні почуття та любов до дитини. Поблажливий стиль є потенційно небезпечним і характеризує батьків, які не регламентують поведінку дитини, намагаючись уникнути конфронтації. Батьківська недбалість розглядається як один із найбільш небезпечних стилів батьківського виховання.

Зазначено, що розвиток емоційної сфери шляхом комунікації в процесі навчання та виховання охоплює формування соціальних взаємозв’язків: вчитель – дитина, дитина – дитина, дитина – батьки, дитина – спільнота.

Особливі потреби визначено відповідно до певних порушень (фізичних, сенсорних, розумових) у розвитку дитини, а також за станом її здоров’я (психічні захворювання). Стаття містить низку рекомендацій щодо емоційного розвитку дітей з особливими потребами. Зокрема, батькам запропоновано заохочувати дітей шукати власні способи розв’язання проблем, внаслідок чого у них формується почуття відповідальності. Незалежно від віку дітей з особливими потребами не слід вчити ігнорувати власні почуття та емоції. Вони повинні навчитись розпізнавати та контролювати власні емоції, а також розуміти, що вияв емоцій є природнім для людини.

Ключові слова:стиль батьківського впливу, емоційний розвиток, дитина з особливими потребами.

 


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Baumrind D. The influence of parenting style on adolescent competence and substance abuse, Journal of Early Adolescence, 11 (1), 1991.

Goleman Daniel. The Power of Emotional Intelligence. – Bucharest, Allfa Publishing House, 2003.

Maurice J. Elias, Steven E. Tobias, Brian S. Friedlander. Stimulation of emotional intelligence of adolescents. – Bucharest, Curtea Veche Publishing House, 2003.

Racu A., Racu S. Encyclopaedic dictionary of special psychopedagogy. – Chisinau: Central Printing House, 2013. – 312 p.

Rocco M. Creativity and Emotional Intelligence. – Iasi: Polirom Publishing House, 2004.

Stanciulescu E. Sociology of Family Education, vol. I. – Iasi: Polirom Publishing House, 1997.

Turliuc M. N. Family and Family Psychology. – Iasi: Performantica Publishing House, 2004.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2018.33.9952

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.