НАРОДНІ УНІВЕРСИТЕТИ В УКРАЇНІ ЯК ФЕНОМЕН ОСВІТИ ДОРОСЛИХ

Larysa Korzh-Usenko

Анотація


Досліджено, що місія народних університетів на межі ХІХ–ХХ ст. полягала в розвитку самодіяльності та самоорганізації, утвердженні особистої та національної гідності, забезпеченні підвищених інтелектуальних потреб і сприянні культурно-освітньому поступу рідного народу. З’ясовано, що свідченням розвитку освіти дорослих у період національного ренесансу 1917–1921 рр. було створення широкої мережі народних університетів класичного, науково-популярного та комбінованого типів, що ґрунтувалися на принципах академічної свободи, національної, соціальної й гендерної рівності і передбачали творчий характер взаємодії викладачів і студентів, узгодження навчальних програм з індивідуальними інтересами, можливостями і потребами кожної людини.
Визначено, що до кращих зразків національної вищої школи означеного періоду належить Чернівецький народний університет імені професора С. Смаль-Стоцького та Київський народний університет імені Т. Шевченка.
Ключові слова: андрагогіка, реформаторська педагогіка, народні університети, національна самосвідомість, індивідуальний підхід, академічна свобода, приватна і громадська ініціатива, українознавство.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2017.32.8136

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.