РЕСУРСНІ ЦЕНТРИ З ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ: ПЕРЕДУМОВИ СТВОРЕННЯ, ЦІЛІ ТА ЗАВДАННЯ

Olha Lytvynenko

Анотація


Сьогодні Україна стоїть перед викликом забезпечення доступної освіти для всіх, включаючи людей з особливими освітніми потребами. Одним з основних інструментів досягнення цієї мети є створення ресурсних центрів з інклюзивної освіти в закладах вищої освіти. Ресурсні центри з інклюзивної освіти в українських закладах вищої освіти є важливим кроком у напрямі забезпечення рівних можливостей для всіх студентів та підтримки їх успішного навчання та розвитку. Розглянуто проблему створення ресурсних центрів з інклюзивної освіти в закладах вищої освіти України. Досліджено передумови створення таких центрів, визначено їхні цілі та головні завдання. Проаналізовано діяльність цих центрів у різних закладах освіти України. Основну увагу приділено аналізу потреб студентів з особливими освітніми потребами та методам їхньої інтеграції в академічне середовище.

Передумови створення ресурсних центрів з інклюзивної освіти полягають у визнанні потреби в інклюзивному навчанні та усвідомленні важливості створення середовища, де кожен студент має можливість отримати якісну освіту незалежно від своїх особистих особливостей. Також передумови створення ресурсних центрів з інклюзивної освіти не можуть не містити аналіз існуючого стану інклюзії в українських закладах вищої освіти. Цілі ресурсних центрів полягають у створенні сприятливого середовища для навчання та розвитку студентів з особливими освітніми потребами. Головні завдання включають підтримку доступу до освіти, консультування та надання необхідних ресурсів та послуг для успішного навчання цільових груп студентів. Висвітлено інноваційні підходи до розвитку інклюзивної освіти, спрямовані на створення сприятливого середовища для розвитку кожного студента, незалежно від його особливостей. Ресурсні центри стають головними агентами в реалізації принципу рівних можливостей у вищій освіті та сприяють формуванню відкритого та толерантного суспільства.

Ключові слова: інклюзивна освіта, ресурсні центри, вища освіта, особливі освітні потреби, доступна освіта, якісна освіта, інклюзивне освітнє середовище.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Данілавічютє Е. А., Литовченко С. В. Стратегії викладання в інклюзивному навчальному закладі : навч.-метод. посібник / за ред. А. А. Колупаєвої. Київ : Видавнича група “А.С.К.”, 2012.
  2. Закон України Про освіту. Редакція від 24.03.2024. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text.
  3. Інклюзивно-ресурсний центр ТНПУ ім. В. Гнатюка: 5 років діяльності. URL: https://tnpu.edu.ua/news/8148/?sphrase_id=43306.
  4. Кабінет Міністрів України : Розпорядження Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року від 14 квітня 2021 р. № 366-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/366-2021-%D1%80#Text.
  5. Кабінет Міністрів України : Постанова Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/545-2017-%D0%BF#Text.
  6. Кабінет Міністрів України : Постанова Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти від 15 вересня 2021 р. № 957. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/957-2021-%D0%BF#n8.
  7. Колупаєва А. А., Єфімова С. М. Навчальний курс “Вступ до інклюзивної освіти”. Київ : Науковий світ, 2010. 20 с.
  8. Міністерство освіти і науки України. Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка : Положення про інклюзивно-ресурсний центр. URL: https://tnpu.edu.ua/about/public_inform/upload/2019/polozhennia_pro_resursnyi_tsentr_inkliuzyvnoi_osvity.pdf.
  9. Міністерство освіти і науки. Львівський національний університет імені Івана Франка : Положення про Ресурсний центр з інклюзивної освіти. URL: http://centres.lnu.edu.ua/inclusive-education/.
  10. Наказ Міністерства освіти і науки України Про затвердження концепції розвитку інклюзивного навчання від 1 жовтня 2010 р. URL: https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-zatverdzhennya-kontseptsii-rozvitku-inklyuzivnogo-navchannya.
  11. Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами. Національний університет “Львівська Політехніка” URL: https://lpnu.ua/rtsoit.
  12. Сварник М. Інклюзивна освіта в Україні: попередній аналіз ситуації / Інклюзивна освіта: зб. матеріалів проекту. Київ, 2013. 120 с.
  13. Центр інклюзивних технологій навчання. Вінницький університет “Україна”. URL: https://uu.edu.ua/upload/Inclusiya/inclusion.pdf.
  14. Шевцов А. Г. Сучасні проблеми освіти і професійної реабілітації людей з вадами здоров’я. Київ : Соцінформ, 2004. С. 25.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2024.40.12260

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.