ФОРМУВАННЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ТА САМОСТІЙНОСТІ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ У ПЕДАГОГІЧНІЙ СИСТЕМІ МАРІЇ МОНТЕССОРІ

Rostyslav Rudenskyi

Анотація


Зазначено, що в період старшого дошкільного віку якісний склад психічних новоутворень дітей змінюється, адже 6–7-й роки життя є базовими й водночас найбільш сприятливими у переході від наочно-образного до абстрактного мислення. Актуалізовано та узагальнено досвід формування пізнавальної активності та самостійності дітей старшого дошкільного віку в педагогічній системі Марії Монтессорі. Зазначено, що концепція М. Монтессорі базується на таких концептах: підготовлене середовище, підготовлений дорослий, дитина як автономний суб’єкт пізнання, індивідуальність дитини. Охарактеризовано функції вихователя в Монтессорі-середовищі (за В. Хромецем): асистувати, зацікавлювати, об’єктивувати і спрощувати. З’ясовано, що середовище має стимулювати пізнавальну активність та сприяти, згідно з поглядами М. Монтессорі, засвоєнню “ідеї порядку”. Визначено зміст дефініції “пізнавальний ентузіазм” – здатність дитини-дошкільника мимовільно реагувати, пізнавати та запам’ятовувати предмети і явища навколишньої дійсності (М. Монтессорі називала цю здатність “розум, що всотує”, або “поглинає культуру”). Обґрунтовано методичні рекомендації щодо використання Монтессорі-матеріалів для розвитку пізнавальної активності відповідно до таких принципів: матеріали передбачають можливість контролю дій, запобіганню і виправленню помилок; матеріали згруповано за освітніми напрямами у центрах активності; матеріали розташовуються “від простого до складного”; матеріали естетично привабливі, гармонійні та візуально структуровані. Визначено, що внутрішня дисципліна є основою пізнавальної, а згодом і навчальної самодисципліни, яка є формотворчим засобом активно спрямованої особистості старшого дошкільника.

Підсумовано, що пізнавальна самостійність – це елемент загальної самостійності дитини, яка базується на природних пізнавальних силах і здібностях, формується у просторі функціональної свободи, регулюється внутрішнім механізмом самодисципліни та спрямована на розвиток самодіяльної дитини, здатної до самовиховання. Наголошено, що педагогам потрібно скерувати освітній процес у русло розвитку прагнення дитини бути самодіяльною, самостійною у своїх діях, вчинках, поведінці. Отже, Монтессорі-підхід є актуальним у контексті оновленого змісту дошкільної освіти (2021), спрямований на його реалізацію, і може бути застосовуваний вихователями в сучасних умовах освітнього процесу.

Ключові слова: дошкільна освіта, діти старшого дошкільного віку, формування активності, пізнавальна активність, пізнавальна самостійність, концепція М. Монтессорі, педагогічна система, Монтессорі-середовище.

Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Грядовкіна Ж., Решетняк О. Через дію до пізнання. Монтессорі-підхід до організації предметно-маніпулятивної діяльності малюків. Дошкільне виховання. 2016. № 1. С. 15–19.
  2. Дичківська І. М., Поніманська Т. І. М. Монтессорі: теорія і технологія. Київ : Видавничий Дім «Слово», 2009. 304 с.
  3. Крутій К. Педагогіка Марії Монтессорі: руйнуємо міфи. Дошкільне виховання. 2020. № 10. С. 16–20.
  4. Монтессорі М. Освіта і мир. Київ : 7БЦ, 2023. 166 с.
  5. Монтессорі. 150 занять із малюком удома. 0-4 роки / Сільві д’Есклеб, Ноемі д’Есклеб ; пер. зі фр. М. Абрамової. Київ : Форс Україна, 2023. 192 с.
  6. Педагогіка Марії Монтессорі : навч. посібник / М. М. Чепіль, Н. З. Дудник. Київ : Слово, 2017. 271 с.
  7. Решетняк О. Доматематична підготовка малюків: Монтессорі підхід. Дошкільне виховання. 2017. № 12. С. 10–12.
  8. Хромець В. Марія Монтессорі: педагогічна концепція. Київ : Дух і Літера, 2024. 42 с.
  9. Montessori М. Education for a New World. Oxford, England : Clio press, Cop. 1989. Vol. 5. 34–37.
  10. Montessori М. The Absorbent Mind. Oxford, England : Clio press. Cop. 1989. Vol. 1. 13–17.
  11. Standing Mortimer E. Maria Montessori: her life, and work. 3rd edition. Penguin Putnam Inc. 1998.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2024.40.12259

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.