ПРОБЛЕМИ РЕФОРМУВАННЯ ОСВІТИ В УКРАЇНІ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Petro Sikors’ky

Анотація


Критично аналізовано хід і проміжні результати реформування середньої освіти за концепцією “Нова українська школа”. Проведено активний пошук причин, чому реформування середньої освіти не виконує тих цільових установок і завдань щодо забезпечення високої якості навчальних досягнень суб’єктів учіння на всіх освітніх ланках.

Обґрунтовано, що однією із важливих причин невисоких освітніх результатів нинішньої освіти є намагання реформувати відокремлено середню освіту від професійної та вищої. Крім того, укладачі концепції «Нова українська школа» намагалися механічно перенести досвід функціонування освітніх систем розвинених країн (Фінляндія, Польща, Німеччина) на непідготовлений український ґрунт.

Ще однією причиною низьких освітніх результатів учнів середньої школи є намагання укладачів навчальних програм і підручників придумати універсальний навчальний підручник, який би задовольняв усіх учнів. Однак у дітей різні природні задатки і здібності до вивчення тих чи інших предметів, тому потрібно шукати способи реалізації диференційованого підходу не лише в когнітивній складовій, а й у прийомах, методах і формах навчання, а також у навчальних технологіях.

Потрібно удосконалювати зовнішнє незалежне оцінювання, оскільки воно не дає об’єктивних навчальних результатів, а отже, не мотивує учнів шкіл до системного і систематичного навчання. Негативну роль виконує інтернет, у якому подано розв’язання завдань, а також репетиторство. За його допомогою в учнів та їхніх батьків утверджується думка, що не варто прикладати великих зусиль у щоденному навчанні в школі, достатньо на останньому році навчання попрацювати з репетитором і всі проблеми зі ЗНО будуть вирішені.

У зв’язку з війною чимало проблем виникло й у вищих закладах освіти: як у процесі дистанційного навчання спонукати студентів до відвідування занять та активної розумової діяльності під час лекцій чи семінарських (практичних) занять?; як спонукати студентів до систематичної навчальної праці після занять (4–5 год) щодня?; якими контрольними зрізами домогтися об’єктивної перевірки засвоєння студентами навчального матеріалу та ін.?.

Ключові слова: освіта, нова українська школа, вища школа, реформування, педагог.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Гришнова О. А. Людський розвиток : навч. посібник Київ: КНЕУ, 2006. 227 с.
  2. Кремень В. Г., Луговий В. І., Саух ПЮ., Таланова Ж. В. Мережа державних закладів вищої освіти України: аналітичний огляд конкурентоспроможності. Вісник Національної академії педагогічних наук України. 2022. № 4(1).
  3. Луговий В. І., Слюсаренко О. М., Таланова Ж. В. Моніторинг, мотивація, мобілізація задля конкурентоспроможності університетів України: механізми реалізації : за матер. доп. на методологічному семінарі НАПН України “Шляхи і механізми підвищення конкурентоспроможності університетів України” 19 листопада 2020 р. Вісник Національної академії педагогічних наук України. 2020. № 2(2). С. 1–9.
  4. Луговий В. І., Слюсаренко О. М., Таланова Ж. В. Нові уроки лідерства для України від Шанхайського рейтингу 2018 року. Педагогіка і психологія: Вісник НАПН України. 2018. № 3. С. 5–22.
  5. Положення про освітній округ і опорний заклад. URL: https://mon.gov.ua/ua/news/polozhennya-pro-osvitnij-okrug-i-opornij-zaklad-osviti-uzgodzheno-z-zakonodavstvom-rishennya-uryadu.
  6. Сиченко В. В., Рибкіна С. О. Проблеми системи вищої освіти в україні та шляхи їх вирішення в післявоєнний період. URL: https://pubadm.vernadskyjournals.in.ua/journals/2022/6_2022/23.pdf.
  7. Старших класів більше не буде? Як зміниться система шкільної освіти у найближчі роки. URL: https://znayshov.com/News/Details/starshykh_klasiv_bilshe_ne_bude_Yak_zminytsia_systema_shkilnoi_osvity_u_naiblyzhchi_roky.
  8. Татарінов В. В., Татарінов В. С. Реформи вищої освіти та проблеми їх реалізації в Україні. Академічний огляд. 2020. № 1 (52). URL: https://acadrev.duan.edu.ua/images/PDF/2020/1/7.pdf.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2024.40.12258

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.