ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО СЕРЕДОВИЩА

Ivanna Sukhotska

Анотація


Розкрито проблему підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери до професійної діяльності в умовах інклюзивного середовища; наголошено на її актуальності в сучасному суспільстві та недостатню розробленість у наукових дослідженнях, практиці, реалізації; необхідності залучення та окреслення змісту роботи фахівця соціальної сфери в умовах інклюзивного середовища. Проаналізовано сучасний стан розвитку вищої професійної освіти в Україні; а також наукову термінологію в контексті означеної проблеми, зокрема професійна підготовка, інклюзивне середовище, соціальний працівник; здійснено аналіз наукових досліджень з проблеми професійної діяльності соціального працівника; визначено, що це процес є складним, що обумовлено специфічним характером самої професії, різноманітними процесами розвитку як особистості, так і суспільства в цілому; проаналізовано складові, що впливають на ефективну підготовку майбутніх фахівців соціальної сфери у закладах вищої освіти; окреслено основні компоненти освітнього процесу закладу вищої освіти, що сприяють ефективній підготовці фахівців соціальної сфери до професійної діяльності в умовах інклюзивного середовища: мотивація студентів, забезпечення студентів навчальною практикою, зацікавлення студентів до волонтерської діяльності; описано основні професійні якості (знання та вміння), подано особистісну характеристику фахівця соціальної сфери, необхідні для професійної діяльності в умовах інклюзивного середовища; стверджується, що організована система знань, високий рівень теоретичних знань не може достеменно забезпечити успіху у соціальній роботі; перелічено важливі навики для ефективного здійснення соціальної роботи; наголошено на необхідності подальшого дослідження проблеми підготовки фахівців до роботи в інклюзивному соціальному просторі та освітньому.

Ключові слова: інклюзивне середовище, особи з особливими потребами, професійна діяльність, професійна підготовка, фахівці соціальної сфери.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Годлевська Д. М. Формування професійної комунікативної компетентності майбутніх соціальних працівників в умовах педагогічного університету Режим доступу : http://referatcentral.org.ua/other_load.php?id=1203&startext=4
  2. Горішна Н. М. Професійна компетентність соціального працівника як складова його фахової підготовки. Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua/portal/natural/Nvuu/Ped/2009/www17/Horishna.pdf
  3. Добровіцька О. О. Особливості підготовки майбутніх соціальних працівників до толерантної взаємодії в умовах інклюзивного середовища / зб. наук. праць Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна». № (1) 15.
  4. Закон України «Про вищу освіту» Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text
  5. Закон України «Про освіту» Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text
  6. Карпенко О. Г. Професійна підготовка соціальних працівників в умовах університетської освіти: науково-методичний та організаційно-технологічний аспект : монографія. Режим доступу : http://ww.disser.com.ua/content/349640.html
  7. Subashkevych I., Korniat V. Using media-psychological technologies to form tolerant attitude towardschildren with disabilities in pedagogical specialists in the process of their professional training in Ukraine. SPECIALUSIS UGDYMAS/ SPECIAL EDUCATION, 1 (41), 173–212. 2020. URL : http://www.socialwelfare.eu/index.php/SE/article/view/521.
  8. Рідкодубська А. А. Практична спрямованість професійної підготовки працівників соціальної сфери. Науковий вісник ужгородського університету. Серія : «Педагогіка. Соціальна робота». 2017. Вип. 1 (40).
  9. Соловей Т. В, Чайковський М. Є. Змістовні компоненти професійної компетентності соціального працівника інклюзивного закладу освіти / зб. наук. праць Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна». № 1(7). 2013. С. 220–224.
  10. Соціальна педагогіка : підручник / за ред. Капської А. Й. 5-те вид. перероб. та доп. Київ, 2011. 488 с.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2022.37.11656

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.