ОСОБЛИВОСТІ УТРУДНЕННЯ ПІД ЧАС РОЗВ’ЯЗАННЯ АРИФМЕТИЧНИХ ЗАДАЧ ЗДОБУВАЧАМИ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ

Nelia Sirant

Анотація


Досліджено опанування уміння розв’язувати арифметичні задачі здобувачами початкової освіти, які стикаються з відповідними труднощами, природу яких ще добре не досліджено. Спроба з’ясувати, в чому ж причина згаданих труднощів, ставить нас перед важливістю насамперед зрозуміти, що таке проста задача як предмет пізнання здобувачами, як її усвідомлюють здобувачі на перших щаблях його навчання. Для цього потрібно розглянути, як ставиться здобувач-початківець до тієї задачі, яку пропонує йому педагог, як він її суб’єктивно «приймає».

Сьогодні заклад загальної початкової освіти має справу з особистістю, самобутністю індивіда, оскільки особистість є осередком етики і виступатиме головним методологічним положенням у вихованні та учінні. У системності навчання одне з вагомих місць освіти займає початкова освіта, у якій закладається фундамент інтелектуальних, етичних та емоційно-вольових якостей індивіда. Математична освітня галузь знань є осередком для опанування засвоєння математичних знань, формування вправності та навичок, а також отримання математичної освіти в повному обсязі.

Вагоме значення у вивченні галузі знань з математики належать до арифметичних задач. Вони, з однієї сторони, створюють характерний розділ типової програми, значення якої здобувач має засвоїти, з другої – трактують як навчальний матеріал учіння, виховання та розвитку здобувача початкової освіти.

Серед системи задач, які є предметом вивчення математичної освітньої галузі знань, головне місце притаманне саме арифметичним задачам, розв’язання яких спрямоване на формування у здобувачів початкової освіти системи математичних знань, вироблення умінь і навичок математичного моделювання, обчислення, розвитку прийомів інтелектуальної діяльності. Арифметичні задачі допомагають розкрити опосередковані зв’язки з навколишнім світом і практичною діяльністю людей, використовуючи ІКТ, реалізуючи пізнавальні й виховні функції навчання.

Ключові слова: математика, арифметичні задачі, розв’язок, психологія, підручники, ІКТ, цеглинки Lego.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Будна О. Робота над задачею. URL : https://www.youtube.com/watch?v=1LuPheP031Q (дата звернення 05.02.2021).
  2. Листопад Н. Моделювання уроків математики з формування у молодших школярів обчислювальної компетентності. URL : https://scholar.google.com.ua/citations?user=5i_lZc0AAAAJ&hl=ru (дата звернення 09.02.2021).
  3. Менчинська Н. Питання методики і психології навчання арифметики в початкових класах URL : https://uk.wikipedia.org/wiki/ (дата звернення 09.02.2021).
  4. Пентегова Г. Розвиток логічного мислення на уроках математики. Поч. школа № 11, 2020. 74 с.
  5. Рома О. Шість цеглинок в освітньому просторі школи. Методичний посібник. The LEGO Foundation, (2018). 32с.
  6. Скворцова С., Онопрієнко О. Нова українська школа: методика навчання математики у 12 класах закладів загальної середньої освіти інтегрованого і компетентнісного підходів : навч.-метод. посібник. вид-ва «Ранок», 2019. 352 с.
  7. Скворцова С., Цимбалюк Я. Використання проблемних ситуацій на уроках математики в початковій школі. Актуальні проблеми методики навчання математики: матеріали регін. наук. практичн. конф. 1415 травня 2008 р. Наука і техніка, 2008. 128136 с.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2022.36.11564

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.