ПРОБЛЕМИ РЕФОРМУВАННЯ ШКІЛЬНИЦТВА ЗА КОНЦЕПЦІЄЮ «НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА»

Petro Sikors’ky

Анотація


Розглянуто актуальні проблеми реформування середньої освіти за концепцією «Нова українська школа». Закінчується перший етап її реформування – початкова школа. За цей період проведено значну роботу: суттєво зміцнено навчально-матеріальну базу, особливо новими комп’ютерними системами, навчальним приладдям.

Підготовлено нові навчальні програми, підручники і посібники, впроваджуються нові педагогічні підходи: особистісно орієнтований, компетентнісний та діяльнісний.

Суттєво змінюються технології навчання, а разом з ними й підходи до оцінювання навчальних досягнень учнів. Багато запозичено із досвіду розвинених західних країн, у тіму числі Фінляндії. Змінюються погляди на навчання дітей з особливими потребами. Для них створено окрему програму і додаткове фінансування. Нова українська школа передбачає системне реформування всіх освітніх ступенів, причому ефективне реформування попереднього ступеня, наприклад, початкової школи має забезпечити успішне навчання учнів у базовій середній школі.

Чи всі концептуальні задуми вдалося зреалізувати у початковій школі, у якій закінчується перший етап реформи? Очевидно, що ні. З одного боку, не все можна було спрогнозувати, а з іншого, – є чимало об’єктивних причин: війна з Росією, коронавірус тощо. Однак ми обов’язково переможемо ворога, діти продовжуватимуть навчатися в українських школах рідною мовою. І потрібно вирішувати чимало проблем. Йдеться про те, як забезпечити наступність між першим і другим ступенями освіти? Як домогтися високої мотивації учнів до щоденної навчальної праці? Як модернізувати освітній процес на наступних шкільних ступенях? Ті та інші проблеми нині хвилюють педагогічну громадськість, оскільки, незважаючи на всі зусилля, падає інтерес учнів до здобуття високої освіти, до читання художньої літератури, до самовиховання і саморозвитку. Саме ці проблеми порушуються у цій науковій статті  на основі набутого практичного досвіду.

Ключові слова: Нова українська школа, освіта, принцип, засоби навчання, технологія навчання.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Бех І. Патріотизм і сучасні ознаки та орієнтири виховання. Рідна школа. 2015. № 1/2. С. 3–6.
  2. Закон України «Про повну загальну середню освіту». URL : https://zakon.rada.gov.ua/go/463-20
  3. Концепція «Нова українська школа». URL: https://mon.gov.ua/ua/tag/nova-ukrainska-shkola
  4. Ларін С. В. Сутність та зміст поняття «національні цінності» в контексті сучасних дослідницьких підходів. Вісник національної академії державного управління при Президентові України. 2016. № 2. С. 44–49.
  5. Пикало В. В. Формування у шкільної молоді особистісних рис громадян України, носіїв національної культури. Шкільна бібліотека. 2009. № 5. С. 81–85.
  6. Сухомлинська О. Патріотизм як цінність: погляд на історію і сьогодення. Шлях освіти. 2010. № 2. С. 10–14.
  7. Сухомлинська О. Програми національного виховання в умовах освітніх модернізацій них змін. Шлях освіти. 2010. № 4. С. 3–8.
  8. Сухомлинський В. О. Вибрані твори: в 5 т. Т.4. Київ : «Рад. школа», 1977. 638 с.
  9. Ушинский К. Д. Педагогические сочинения : в 6 т. Т. 1 : О народности в общественном воспитании. Москва, 1988. 416 с.
  10. Хобзей П. Яким має бути сучасний вчитель? URL : https://osvitoria. media/experience/yakym-maye-buty-suchasnyj-vchytel/(дата звернення : 14.04.2019).




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2022.36.11563

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.