ЕКОНОМІЧНЕ ВИХОВАННЯ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ ЗАСОБОМ ДИДАКТИЧНОЇ ГРИ

Halyna Boyko, Olena Tanchyn

Анотація


У статті йдеться про економічне виховання дітей старшого дошкільного віку. Визначено сутність поняття «економічне виховання» з позиції досліджень як вітчизняних, так і зарубіжних науковців. Визначено, що економічне виховання дітей дошкільного віку передбачає наявність усталеного послідовного взаємозв’язку між основними її структурними компонентами – знаннями, вміннями і діями. Схарактеризовано важливі завдання економічного виховання дітей (забезпечення отримання дошкільниками необхідних економічних знань у межах їхнього життєвого досвіду, формування вміння використовувати доречно набутий економічний досвід у ігровій та трудовій діяльності дітей, побутових ситуаціях, використання дошкільниками необхідної інформації), а також етапи економічного виховання (орієнтовно-адаптивний, діяльнісно-поведінковий, діяльнісно-творчий). Проаналізовано використання дидактичної гри як засобу економічного виховання дошкільників. Схарактеризовано, що дидактична гра є засобом навчання, який можна використовувати для надання певних знань, а також їх закріплення. Визначено, що в процесі дидактичної гри дитина опиняється в умовах, де вона має можливість самостійно, без сторонньої допомоги, діяти і здобувати власний економічний досвід. За допомогою економічної гри в дошкільників можна формувати економічне мислення, фінансову грамотність та навчити правильно приймати управлінські рішення. Визначено, що результатом економічного виховання дитини є формування її економічної вихованості. Виділено компоненти економічної вихованості старших дошкільників, а саме когнітивний та діяльнісний. У дослідженні продемонстровано авторську дидактичну гру з особливостей формування уявлень у дошкільників першочергових та другорядних потреб з питань економічного виховання. Описано дидактичну задачу, ігрове завдання та ігрові правила, а також сутність дидактичної гри з економічного виховання. Доведено ефективність запропонованої програми з економічного виховання старших дошкільників в умовах закладу дошкільної освіти.

Ключові слова: економічне виховання, потреби, споживчі, діти дошкільного віку, дидактична гра, дидактична задача, заклад дошкільної освіти.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Боршуляк Т. М. Економічне виховання дітей дошкільного віку: моніторинг компетенцій. К-П. 2016. 80 с.
  2. Залізняк А. Економічна соціалізація дошкільників. Психолого-педагогічні проблеми сільської школи. 2018. Вип. 59. С. 52–58.
  3. Іванчук С. А., Бонзарева Н. С. Проблема економічного виховання в теорії дошкільної педагогіки. Молодий вчений. 2017. № 10. С. 30–34.
  4. Кулагіна Ю. Гра як засіб формування економічної компетентності дітей старшого дошкільного віку. Наукові записки ВДПУ. Серія : Педагогіка і психологія. 2019. № 63. С. 34–52.
  5. Лохвицька Л. Формування споживчих знань як чинник соціалізації дітей дошкільного віку. Вісник Інституту розвитку дитини. Вип. 6. Серія: Філософія, педагогіка, психологія : зб. наук. праць. 2009. С. 97–102.
  6. Покась Л. А. Дидактичні ігри з економіки в гімназії та ліцеї. Молодий вчений. 2019. № 5(2). С. 447–452.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2022.36.11496

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.