ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УСПІШНОГО НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ-ІНОЗЕМЦІВ

Nadiya Smolikevych, Iryna Turchyn, Olesya Boyko

Анотація


Розглянуто головні проблеми навчання іноземних студентів та необхідні університетські послуги, що допомагають іноземцям успішно навчатися у незнайомому навколишньому та навчальному середовищі. Наприклад, пропедевтична підготовка та курси іноземної мови.

На основі аналізу джерельної бази дослідження подано тлумачення термінів “психологічна адаптаціяˮ та “академічна адаптаціяˮ.

Висвітлено результати аналізу специфіки забезпечення адаптації та сприятливих умов навчання іноземних студентів у вищих навчальних закладах, а також визначено проблеми щодо адаптації іноземних студентів в умовах університетської освіти. Подано рекомендації психологічної підтримки іноземців у ЗВО. Проаналізовано університетські послуги радника іноземних студентів та іншого університетського складу зі сприяння академічної адаптації до відмінної освітньої системи країни, університетських вимог до навчання. З’ясовано, що на початковому етапі консультування студентів радник повинен вивчити їхні особисті проблеми та головні труднощі у навчанні. Визначено, що знання основ психології, особливостей психотипів особистості, дослідження адаптаційних здібностей людини є важливими для консультантів, щоб допомогти студентові в адаптації до академічних вимог певної освітньої системи. Серед головних аспектів роботи університетських радників у контексті забезпечення сприятливих психологічних на навчальних умов подано такі: з’ясування та пояснення мети навчання в університеті; утвердження студентів як особистостей, які мають потенціал стати успішними, полікультурними особистостями, утвердження моделі поведінки з усвідомленням того, що не все можна досягти, зміцнення власної віри. Рішучості та наполегливості. Радники повинні виконувати роль медіатора для фасилітації процесу навчання студентів з урахуванням їхнього індивідуального світогляду та інтелектуального розвитку, наприклад, розробити особистий план навчання та навчити тайм-менеджменту. Визначено три головні форми консультування їх радниками: семінари, індивідуальна допомога, робота у групі.

Виокремлено головні завдання та компетенції викладачів для створення сприятливого, ефективного навчального середовища для диверситивних студентів.

Перечислено студентські центри та організації університетських кампусів, які допомагають іноземцям у проживанні та навчанні.

Ключові слова: психологічні проблеми адаптації, педагогічні основи, радники, іноземний студент, університет.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


  1. Асиркіна Г. П. Організаційно-педагогічна структура соціальної адаптації студентів першокурсників до умов навчання у вищих закладах освіти // Проблеми освіти. № 44. 2006. С. 55–59.
  2. Вус М. Опрацювання біологічної лексики в іншомовній аудиторії. // Теорія і практика викладання української мови як іноземної, 10, 2014. C. 99–105.
  3. Кошманова Т., Брайс Л. та ін. Педагогіка для громадянського суспільства: навч. пос. для студентів педагогічних спеціальностей / за ред. д-ра пед. наук Т.С. Кошманової. Львів : Видавничий Центр ЛНУ ім. І. Франка, 2005. 382 с.
  4. Основні проблеми адаптації першокурсника у вузі. Режим доступу : http://ua.textreferat.com/referat-10589-1.html
  5. Смолікевич Н. Р. Роль консультантів студентів-іноземців у забезпеченні сприятливих навчальних та психолого-педагогічних умов адаптації в університетах США // Психолого-педагогічні умови розвитку освітнього простору держави: тези доповідей та повідомлень учасників : Міжнар. наук.-практ. конф., 22 листопада 2013 р. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2013. C. 514–515.
  6. Смолікевич Н. Р. Соціокультурний та академічний аспекти адаптації іноземних студентів в університетах України // Молодь і ринок. 2020. № 2 (181). С. 65–70.
  7. Baohua Yu, Ewan Wright. Socio-cultural adaptation, academic adaptation and satisfaction of international higher degree research students in Australia // Tertiary Education and Management. 2016. No 22 (1). P. 49–64.
  8. Glickman C., Gordon S., and Gordon J. Supervision and instructional leadership. Heedham Height. MA: Allyn and Balcon, 2001.
  9. Smolikevych Nadiya, Turchyn Iryna & Horokhivska Tetiana. Foreign students’ adaptation challenges in the US Universities // Human studies. Series of Pedagogy. 2020. No 10 (42). P. 76–86.
  10. Wiles J., Bondi J. Supervision. A guide to practice. Sixth edition. Pearson Merrill Prentice Hall. New Jeresey ; Columdus ; Ohio, 2003.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2021.35.11323

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.