ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ГРОМАДЯНАМИ ОКРЕМИХ ВИДІВ ПРАВА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Khrystyna Chopko

Анотація


Присвячено висвітленню однієї із найактуальніших проблем сьогодення, а саме окремим аспектам реалізації громадянами України права природокористування в умовах воєнного стану. З’ясовано, що людина звикла брати від природи усе їй необхідне і як одного з основних джерел для її існування, і для задоволення її рекреаційних та естетичних потреб. Зазначено, що використання природних ресурсів громадянами для задоволення життєво необхідних потреб без закріплення природних ресурсів за грома­дя­нами окремими та без отримання на те відповідних документів дозвільного характеру належить до права загального природокористування. Природокористування, яке здійсню­ється з використанням засобів чи знарядь і пов’язане виключно з отриманням прибутку, що здійснюється із закріпленням його за громадянином конкретним на підставі спеціального дозволу має співзвучну назву, а саме право спеціального приро­докористування. Водночас, зважаючи на сучасні реалії, а саме на широкомасштабне військове вторгнення країни-агресора росії, що зумовило забруднення навколишнього природного середовища, зникнення багатьох представників дикої флори та фауни і як результат призвело до екологічної катастрофи планетарного масштабу, а реалізація громадянами окремих видів екологічних прав підлягає обмеженню на їх здійснення. Акцентовано на аналізі запроваджених на час дії воєнного стану обмежень щодо здійснення громадянами і загального, і спеціального природокористування. Зокрема, детально проаналізовано регламентований на період дії воєнного стану порядок перебування громадян у лісах, купання у водоймах, добування диких тварин у порядку полювання на них.


Ключові слова


право на природокористування, види права природокористування, загальне природокористування, спеціальне природокористування, обмеження прав природокористування.

Повний текст:

PDF

Посилання


1. Konstytutsiia Ukrainy vid 28 chervnia 1996 r. № 254k/96-VR. Verkhovna Rada Ukrainy. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, 1996, № 30, St. 141.

2. Pro okhoronu navkolyshn'oho pryrodnoho seredovyscha : Zakon Ukrainy vid 25 chervnia 1991 r. Verkhovna Rada Ukrainy. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, 1991, № 41, St. 540.

3. Pro vvedennia voiennoho stanu v Ukraini : Ukaz Prezydenta Ukrainy 24.02.2022. Holos Ukrainy vid 24.02.2022. № 37.

4. Pro pravovyj rezhym voiennoho stanu : Zakon Ukrainy redaktsiia vid 19.10.2023, pidstava 3378-IKh. Vidomosti Verkhovnoi Rady (VVR), 2015, № 2, St. 250.

5. Pylypenko, P. D., Fedorovych, V. I., Vaschyshyn, M. Ya. ta in. (2010). Pravo dovkillia (ekolohichne pravo) : navch. posibnyk / za red. P. D. Pylypenka. Kyiv : In Yure.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2024.78.284

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.