ПРАВОВИЙ СТАТУС ТА ПОВНОВАЖЕННЯ ПРЕФЕКТІВ У ФРАНЦІЇ

Stepan Batiuk

Анотація


Присвячено дослідженню правового статусу та повноважень префекта у П’ятій Французькій Республіці з моменту впровадження даної посади і до сьогодні. Проведено детальний аналіз першопричин, які викликали необхідність утворення даної посади, розглянуто історичні, соціальні та політичні аспекти, які вплинули на формування пра-вового статусу, наділення певною категорією повноважень та окреслення зони відпо-відальності. Опрацьовано базові ідеї та концепції на яких префект реалізовує свої повноваження та здійснює управлінську діяльність. Розглянуто всі етапи реформування інституту префекта, а також системи реформування місцевих органів публічної адмі­ністрації щодо проведення реформи децентралізації державного управління у Франції. Проаналізовано системи підготовки кадрів для даного інституту влади, окреслено всі переваги та враховано можливі недоліки даної навчальної системи. Також розглянуто підходи до відбору кадрів на посаду префекта. Здійснено аналіз процедури призначення префекта на посаді, а також перспективи та напрями для просування на різних ланках державної служби. Акцентовано, що стаття нині є актуальною, оскільки досвід Французької Республіки у сфері децентралізації державного управління останніх трьох десятиліть дасть можливість реалізувати всі позитивні аспекти в процесі проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні. Враховуючи те, що Французька Республіка надзвичайно близька за розмірами території до України й має однакову з нашою країною унітарну форму правління, дослідження досвіду політики децентралізації системи органів публічної влади має важливе значення для України щодо розпочатої у 2016 р. реформи децентралізації. Оскільки Україна є країною пострадянського простору, вона як і інші країни знаходиться в процесі реформування та вдосконалення своєї системи державного управління, зокрема й адміністративно-територіального. Тому, цілком логічно, що прик­ладом для побудови нової держави, яка базується на демократичних принципах, з використанням досвіду та напрацювань, успішної та однієї з провідних лідерів Євро­пейського Союзу та глобального світу загалом, що володіє давніми правовими та управлінськими традиціями, зокрема у сфері адміністративно-територіального устрою та організації органів публічної влади та адміністрування, безумовно, було обрано Французьку Республіку.


Ключові слова


органи місцевого самоврядування, державна служба, децентралізація, реформа публічної адміністрації, державне управління

Повний текст:

PDF

Посилання


1. Babich, O. M. (2011). The ratio of centralization and decentralization in the state administration system. Journal of the Kyiv University of Law, No. 2, 109–112.

2. Maiev, А. Р. (2012). Decentralization of power in France. Experience of Ukraine. Theories and practices of public administration, No. 4 (27), 85–88.

3. Boryslavska, O. M., Zaverukha, I. B., Shkolyk, A. M. (2012). Decentralization of public power: experience of European countries and prospects of Ukraine. Center for Political and Legal Reforms.

4. Pustovoit, L. A. (2010). The public administration system of the Republic of France: experience for Ukraine / ed. by Yu.V. Kovbasyuk. Kyiv : NADU.

5. Savchenko, B. G. (2006). Administrative and territorial reform: the experience of France. Actual problems of public administration, No. 3, 410–417.

6. Hanushchak, Yu. I., Chipynenko, I. I. (2015). Prefects: French lessons for Ukraine. Kyiv : ICC «Legal Status».




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2024.78.149

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.