ЗАХИСТ ПРАВ НА ПРОМИСЛОВИЙ ЗРАЗОК

Іryna Batko

Анотація


Присвячено розгляду питання щодо форм, способів та порядку захисту прав інте­лектуальної власності на промисловий зразок. Проаналізовано особливості захисту прав на промислові зразки. В рамках цього дослідження, автором аргументовано те, що ініціювати захист прав інтелектуальної власності на промисловий зразок може і власник промислового зразка, яким є особа, котрій належать права на промисловий зразок унас­лідок факту його реєстрації (зареєстрований промисловий зразок) або внаслідок факту до­ведення його до загального відома; і суб’єкт, який набув виключні майнові права інте­лектуальної власності на підставі правочину, а також за згодою власника промислового зразка – особа, яка отримала ліцензію на такий промисловий зразок. Доведено, що захист прав інтелектуальної власності на промисловий зразок може бути і юрисдикційним, і неюрисдикційним, може відбуватись у позасудовому порядку, а також у судовому порядку. Встановлено, що Закон «Про охорону прав на промислові зразки» не передбачає обов’язку сторін щодо вжиття заходів досудового врегулювання спору в цій категорії справ. Проте претензійний порядок вирішення спору, зазвичай, передує судовому. Встановлено, що новелою є запровадження такого способу захисту як визнання прав на промисловий зра­зок недійсними повністю або частково. Цей спосіб захисту, може бути застосований і Апеляційною палатою НОІВ, і судом. Обґрунтовано, що встановлення факту відповідності промислового зразка таким критеріям охороноздатності як новизна та індивідуальний характер; встановлення факту ідентичності оспорюваного та протиставлюваного про­мис­лового зразка; встановлення факту і дати доведення промислового зразка до загального відома потребують спеціальних знань, а тому при вирішенні такої категорії справ судом для вирішення цих питань призначається експертиза у галузі інтелектуальної власності. Встановлено, що власник незареєстрованого промислового зразка, доведеного до загаль­ного відома, має право забороняти його копіювання та використання промислового зразка за умови, що таке використання є наслідком копіювання незареєстрованого промислового зразка. Обґрунтовано, що найбільш поширеними способами захисту, які використовуються при захисті прав інтелектуальної власності на промисловий зразок, є: зобов’язання порушника припинити дії, що порушують право та відшкодувати завдану шкоду, а також визнання прав на оспорюваний промисловий зразок недійними, у разі, якщо позивач вважає, що його права порушені внаслідок існування прав на такий промисловий зразок. Встановлено, що нова редакція закону про охорону прав на промислові зразки формулює спосіб захисту як «визнання прав на промисловий зразок недійсними», а не визнання недійсним патенту (свідоцтва).


Ключові слова


інтелектуальна власність, промислова власність, майнові права інтелектуальної власності, авторське право, патент, свідоцтво.

Повний текст:

PDF

Посилання


1. On the protection of rights to designs. Law of Ukraine of December 15, 1993 No. 3688-XII. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3688-12#Text.

2. Order of the Ministry of Economy on approval of the Regulations of the Appellate Chamber of the National Intellectual Property Body of November 23, 2023 No. 17768. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0021-24#Text.

3. Tarasenko, L. L. (2022). Innovations regarding the legal protection of designs. Scientific Bulletin of the Uzhhorod National University. «Law» series, Vol. 70, 196–202.

4. Decision of the North-Western Appellate Commercial Court dated 06/08/2021 in Case No. 916/1500/19. Retrieved from https://reyestr.court.gov.ua/Review/97619433.

5. Civil Code of Ukraine : Law of Ukraine of January 16, 2003 No. 435-IV. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.

6. Decision of the Pechersk District Court of Kyiv of November 23, 2023 in Case No. 757/7720/22-ts. Retrieved from https://reyestr.court.gov.ua/Review/115918604.

7. Decision of the Pechersk District Court of Kyiv of September 13, 2022 in Case No. 757/13863/18-ts. Retrieved from https://reyestr.court.gov.ua/Review/106935250.

8. Doroshenko, O. F., Ryabotyagova, L. I. (2021). Research on presenting the design to public. Forensic examination of objects of intellectual property: theory and practice. Research Institute of Intellectual Property of the National Academy of Sciences of Ukraine, Iss. 7. Kyiv : Interservice.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2024.78.108

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.