ДЕЯКІ МІРКУВАННЯ ЩОДО РЕФОРМИ ПОКАРАННЯ У ВИГЛЯДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА ОБІЙМАТИ ПЕВНІ ПОСАДИ АБО ЗАЙМАТИСЯ ПЕВНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ (В КОНТЕКСТІ СТ. 1111 КК УКРАЇНИ)

Володимир Бурдін / Volodymyr Burdin

Анотація


Наголошено, що ні система покарань, їх види, ні зміст окремих видів покарань не є сталим явищем. З розвитком суспільства, зі зміною правового статусу особи в конкретній державі змінюється також система покарань та їхнє наповнення конкретними правооб-меженнями. На такі зміни впливають чимало чинників, які формують кримінально-правову політику держави на певному етапі. Підкреслено, що розуміння кари як примусового спричинення страждань, які є невід’ємною частиною покарання при всіх сучасних гуманіс-тичних тенденціях, нерозривно пов’язане зі зміною соціальних цінностей у суспільстві. Проаналізовано появу в КК України нової ст. 1111, в якій передбачено кримінальну відпо-відальність за колабораційну діяльність. У принципі поява такої статті не викликає особливих застережень щодо змістовної необхідності встановлення кримінальної відпові-дальності за таку «тиху диверсійну» діяльність під час війни. Водночас формулювання диспозицій окремих частин ст. 1111 КК України і їх санкцій викликає чимало запитань. Перш за все, окремі склади, передбачені різними частинами ст. 1111 КК України, фактично становлять собою форму державної зради у вигляді переходу громадянина України на бік ворога в умовах воєнного стану або у формі надання допомоги іноземній державі, іноземній організації або їх представникам у проведенні підривної діяльності проти України. Окрім того, якщо порівняти санкції ст. 111 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за державну зраду, та ст. 1111 КК України, яка встановлює кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність, то можна зробити висновок про те, що законодавець у ст. 1111 КК з незрозумілих причин передбачає привілейований склад державної зради. Щодо санкцій окремих частин ст. 1111 КК є також питання щодо перед-бачення у них покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, яке потребує істотного реформування.

Ключові слова


державна зрада, колабораційна діяльність, кримінальна політика, обмеження у правах, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю

Повний текст:

PDF

Посилання


Burdin, V. M. (2020). Do pytannia pro suchasnu kryminalno-pravovu polityku Ukrainy. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia yurydychna, № 70, 196–210.

Viunyk, M. V. (2021). Spetsialni vydy pokaran za kryminalnym pravom Ukrainy: avtoref. dys. … kand. iuryd. nauk. Kharkiv.

Marchenko, N. V. (2009). Dodatkovi pokarannia ta osoblyvosti yikh pryznachennia: avtoref. … kand. yuryd. nauk. Kyiv.

Fris, P. L. (2014). Vybrani pratsi. Ivano-Frankivsk: Foliant.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2022.74.156

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.