ОПИС СВІТУ ВІД ХАННИ КРОЛ ТА КРИШТОФА КАКОЛЕВСЬКОГО

Małgorzata Bożek

Анотація


У статті розглянуто те, яку роль відіграє заголовний «опис світу» в житті самих репортерів. Тому йому важко закинути «навмисність». Він потрібний їм і читачам. Завдяки акцентуванню на проблемі, це може бути вирішено. Але репортери бувають егоїстами. Процес написання для них є способом пізнання самих себе – мотивації, прагнень, дій. Як зазначає Ганна Краль: «(…) моєю професією є дізнаватися (...) для репортера найважливіший є репортаж». У розмові з Катериною Бєлас вона визнає: «Мені б не хотілося кожного описувати. Я мушу почути щось, що мене зачепить, схилить до постановки питань. Не людям, а самій собі». Кшиштоф Каколевський бачив тільки одну найважливішу мету створення текстів: «(…) репортер відкриває Правду, оголошує її, формує думки і поняття людей (…) це мусить бути факт, суспільно корисна інформація, потрібна читачам, замовлена через них, і через це важлива для репортера».

У висновку ми зазначаємо, що репортери пишуть, щоб підняти до рангу мистецтва задумане, суспільно значуще – в середовище, в яке вписується репортаж. І вони живуть завдяки цим рідкісним хвилинам освітлення, зачарування героєм і його світом. Тоді їх робота, що трактується як покликання, має глибокий сенс.

Ключові слова: Ганна Краль, Кшиштоф Каколевський, польський репортаж, нара­тив, середовище, написання творів, авторський стиль.


Повний текст:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vjo.2017.42.7677

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.