Актуальність науково-публіцистичної спадщини  Богдана-Тадея Галайчука в контексті міжнародних відносин

Pavlo Prysyazsnyy

Анотація


Вперше розглянуто науково-публіцистичну спадщину відомого науковця, талановитого публіциста, політичного і громадського діяча української діаспори Богдана Тадея-Галайчука. Окремо окреслено його життєвий і творчий шлях, визначено коло наукових інтересів – міжнародні відносини, міжнародне право, правовий стан і статус України та української еміґрації після Другої світової війни, теорія та історія дипломатії. Детальніше проаналізовано його видання, написані в період Другої світової війни, зокрема, «Культурна пропаганда» та «Дипломатична служба (організація–праця–підготова)», які можна і сьогодні використовувати як підручники для майбутніх працівників наших дипломатичних місій. В останньому виданні Б. Галайчук вживає термін «молода держава», що актуалізує викладений у ньому матеріал стосовно України.

Автор у контексті статті рецензує монографію Б. Галайчука «Нація поневолена, але державна», яка ґрунтується на переконливих аргументах потреби інтенсифікації та раціоналізації зовнішньої політики в середовищі закладів, партій та організацій українських емігрантів, створення єдиного центру визвольної боротьби. Науковець дає відповіді на питання: чи самовизначення народів є обов’язковою правовою нормою, чи недержавний народ може бути підметом  міжнародного права. Чимало актуальних проблем він окреслив у публікаціях, які з’являлися в діаспорній періодиці, а ґрунтовні питання розглянув у монографіях і статтях іноземними мовами. Науково-публіцистичний доробок одного з провідних фахівців української діаспори Богдана Галайчука в галузі міжнародного права і міжнародних відносин, значний і актуальний сьогодні, засвідчує намагання автора внести своєю працею вклад у здобуття української незалежності, а далі – уникнення молодою державою помилок, яких припускались у зовнішній політиці України впродовж усієї її історії, передусім у  період перших визвольних змагань на початку ХХ століття.

Ключові слова: міжнародне право; міжнародні відносини; дипломатична служба; культурна пропаганда; самовизначення народів; визвольна боротьба; українська діаспора; еміграція; молода держава; зовнішня політика.


Повний текст:

PDF

Посилання


 National principle or désintégration principle? Turkestan within soviet constitutional frame-work. «Prologue». New York 1961. T. 4. Nol.

 ¿La prohibition del partido comunista? El planteo juridico de una controversia politica. «El Derecho». Buenos Aires 1963. T. 7.

 Observasiones criticas al regimen de represión del comunismo. Leyes 17. 4ol y 18. 234. «Jurisprudencia Argentina». Buenos Aires 1969. T. 3.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2017.42.0.7729

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.