ВПЛИВ САЛІЦИЛОВОЇ КИСЛОТИ НА МЕТАБОЛІЗМ ВУГЛЕВОДІВ ПШЕНИЦІ ТА КУКУРУДЗИ ЗА УМОВ ПОСУХИ
Анотація
Вплив саліцилової кислоти І посухи на рослини пшениці та кукурудзи був предметом даного дослідження. Досліджували вплив посухи та саліцилової кислоти на вміст цукрів і фруктози у рослин кукурудзи (Zea Mays L.) сорту Жовта зубоподібна і пшениці (Triticum aestivum L.) сорту Подолянка. Виявлено збільшення вмісту вуглеводів у пагонах рослин кукурудзи як за короткотривалих, так і за довготривалих умов посухи. При повній вологоємності ґрунту (55–60 %) вміст фруктози У тканинах рослин кукурудзи, насіння яких було попередньо оброблено розчином саліцилової кислоти, є вищим, ніж у контролі, але значно нижчим, ніж у рослин, що зростали в умовах посухи. Попередня обробка насіння кукурудзи розчином саліцилової кислоти (50 мМ) підвищує загальний вміст вуглеводів. Саліцилова кислота підвищує загальний вміст вуглеводів у рослин пшениці за умов оптимального водозабезпечення (60 % повної вологоємності). Водночас у пагонах рослин пшениці, вирощених за дії посухи із насіння, не обробленого саліциловою кислотою, вміст фруктози був достовірно вищим, ніж у контролі. Таким чином, наші результати засвідчують, що саліцилова кислота нівелює стрес, викликаний посухою.
Повний текст:
PDF (English)Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.