ПОШИРЕННЯ LACTOBACILLUS PLANTARUM У ФЕРМЕНТОВАНОМУ РОСЛИННОМУ МАТЕРІАЛІ З УКРАЇНИ І ФРАНЦІЇ

N. Limanska, A. Merlich, V. Ivanytsia

Анотація


Проведено порівняння складу бактерій роду Lactobacillus у квашених овочах і суслі винограду з України та Франції. Ідентифікацію здійснено за біохімічними властивостями з використанням тест-системи API 50CHL (Biomerieux, Франція) та методом полімеразної ланцюгової реакції з родоспецифічними праймерами і праймерами до ділянок, притаманних бактеріям виду Lactobacillus plantarum. Бактерії роду Lactobacillus було виділено у 46,8–66,7 % тестованих зразків. У квашених овочах штами виду L. plantarum становили 20 % від загальної кількості виділених штамів лактобацил, у суслі винограду – 38,2–58,3 %. Виявлено відмінності у траплянні L. plantarum серед представників епіфітної мікробіоти винограду, що культивується в Україні та Франції. У зразках сусла винограду, вирощеного в Україні, L. plantarum виділяли на 20 % частіше, ніж у зразках, відібраних у Франції. Виділені штами L. plantarum можуть застосовуватися для подальшого вивчення як потенційні стартерні культури для яблучно-молочнокислого бродіння і ферментування овочів.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.