РЕЖИМИ СУМІСНОГО КУЛЬТИВУВАННЯ БІФІДО- ТА ПРОПІОНОВОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ

L. Kaprelyants, L. Trufkati, L. Krupitskaya

Анотація


У статті наведено результати досліджень з пошуку режиму для сумісного культивування культур Вifidobacterium longumЯ 3, Вifidobacterium adolescentisС 52Вifidobacterium bifidum1 з культурою Propionibacterium shermaniiPS 4 на лактозному середовищі з додаванням соєвої сироватки. Зміна оптимальних температур культивування бактерій призводила до зниження їх росту, тоді як за проміжної температури (34±1) ºС спостерігали рівномірний розвиток пробіотичних мікроорганізмів, показники кількості пропіоновокислих і біфідобактерій за даної температури наближалися один до одного. За результатами досліджень було визначено режими сумісного культивування біфідо- та пропіоновокислих бактерій. Одночасне внесення бактеріальних інокулятів у співвідношенні 1:1 за температури (34±1) ºС було найбільш вдалим для росту й нагромадження біомаси пробіотичними культурами. Виявлено, що зразки пробіотичних бактерій, культивованих в асоціації, мають вищу біохімічну активність, ніж у монокультурі, про що свідчить збільшення біомаси клітин біфідобактерій і пропіоновокислих бактерій. Щільність популяції пробіотичних мікроорганізмів у консорціумі збільшувалася з 109 КУО/см3 до 1010 КУО/см3, що говорить про симбіотичні зв’язки досліджених мікроорганізмів. При сумісному культивуванні з пропіоновокислими бактеріями вид Вifidobacterium longum характеризувався найвищими показниками. У комбінованій заквасці B. longum – Я 3 було 3·1010 КУО/см3, активна кислотність досягала 5,3 одн. рН, титрована кислотність – 74 °Т. Тому B. longum – Я 3 був обраний для подальших досліджень з метою створення симбіотичного продукту в консорціумі з пропіоновокислими бактеріями.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.