АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ ЕТАНОЛЬНОГО ЕКСТРАКТУ HYSSOPUS OFFICINALIS L. (LAMIACEAE)

L. Kotyuk, D. Rakhmetov

Анотація


Досліджено біологічну активність 40% етанольного екстракту Hyssopus officinalis, вирощеного в умовах Полісся України, щодо Escherichia coli УКМ В–906 (ATCC 25922); Staphylococcus aureus УКМ В–904 (ATCC 25923); Pseudomonas aeruginosa УКМ В–900 (ATCC 9027); Candida albicans УКМ Y–1918 (ATCC 885–653), які є патогенними стосовно інших організмів. Етанольний екстракт H. officinalis містив у своєму складі речовини, які впливали на S. aureus та E. coli, призводячи до підвищення показників MBC 40% етилового спирту удвічі. На C. albicans і P . aeruginosa екстраговані речовини не впливали. Встановлено компонентний склад ефірної олії Hyssopus officinalis, культивованої в умовах Житомирського Полісся. У ефірній олії гісопу лікарського ідентифіковано 30 компонентів, з яких переважаючими були: ізопінокамфон (44,43%), пінокамфон (35,49%), міртенол (5,26%), гермакрен D (3,15%), пулегон (2,93%), біциклогермакрен (1,35%), β-пінен (0,97%) та ін. Відмічено перспективність подальшого детальнішого вивчення етанольних екстрактів гісопу лікарського з метою виготовлення антибактеріальних рослинних препаратів.

Ключові слова: Hyssopus officinalis L., етанольний екстракт, мінімальна бактеріостатична концентрація, мінімальна бактерицидна концентрація. 


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.