АКТИВНІСТЬ ФЕРМЕНТІВ ГЛУТАТІОНОВОЇ АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ БАКТЕРІЙ DESULFUROMONAS ACETOXIDANS ІМВ В-7384 ЗА ВПЛИВУ ФЕРУМ (ІІІ) ЦИТРАТУ

O. Maslovska, S. Hnatush, S. Katernyak

Анотація


Бактерії Desulfuromonas acetoxidans ІМВ В-7384 є перспективними мікроорганізмами для конструювання мікробних паливних елементів і розроблення біотехнологій для очищення стічних вод від іонів металів зі змінною валентністю. Однак іони металів стимулюють утворення активних метаболітів оксигену, які можуть згубно впливати на клітини бактерій. Досліджено активність глутатіонпероксидази, глутатіон-S-трансферази та глутатіонредуктази у бактерій D. acetoxidans ІМВ В-7384 за впливу різних концентрацій ферум цитрату. За внесення солі металу в середовище для вирощування бактерій спостерігали зростання активності усіх досліджених ферментів, порівняно з контролем. Активність глутатіонпероксидази, глутатіон-Sтрансферази та глутатіонредуктази змінювалася залежно від концентрації солі металу і тривалості вирощування бактерій. Активність глутатіонпероксидази та глутатіон-Sтрансферази знижувалася зі збільшенням тривалості культивування бактерій, у той час як активність глутатіонредуктази за впливу солі металу зростала зі збільшенням тривалості вирощування. Зниження активності глутатіонпероксидази та глутатіонS-трансферази може бути зумовлене зниженням вмісту відновленого глутатіону у клітинах бактерій. Можливо, кількості відновленого глутатіону, які утворилися глутатіонредуктазою, були недостатні для підтримання необхідного рівня трипептиду у клітинах бактерій за впливу ферум (ІІІ) цитрату. Зростання активностей ферментів глутатіонової системи свідчить про їхню важливу роль в антиоксидантному захисті клітин D. acetoxidans ІМВ В-7384.

Ключові слова: Desulfuromonas acetoxidans, глутатіонпероксидаза, глутатіонредуктаза, глутатіон-S-трансфераза, ферум (ІІІ) цитрат.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.