ДИНАМІКА ЗМІНИ ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ І РІВНЯ ЕНДОГЕННОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ ОРГАНІЗМУ ЩУРІВ ЗА УМОВ КОРОТКОЧАСОВОЇ ОКЛЮЗІЇ ПАНКРЕАТИЧНОЇ ПРОТОКИ

V. Makarchuk

Анотація


В експерименті на лабораторних щурах показано, що в результаті хірургічної оклюзії панкреатичної протоки лігатурою «Кетгут» 4/0 на 6 добу дослідження розвивався гострий панкреатит. Після розсмоктування лігатури (10 доба) відбувалося відновлення прохідності протоки підшлункової залози. На 30 добу експерименту спостерігалося відновлення ацинарної тканини та визначалися тільки незначні фіброзні зміни органа. На основі результатів морфологічного дослідження панкреатобіоптатів було встановлено на 6 добу дослідження запально-некротичну стадію гострого панкреатиту, на 15 добу – регенераторно-проліферативну стадію та на 30 добу – стадію відновлення. Визначення біохімічних маркерів фіброзу у крові щурів підтвердили результати морфологічного дослідження панкреатобіоптатів. Встановлено, що до кінця другого тижня експерименту відбувалася максимальна інтенсифікація процесів ліпопероксидації, що сприяло утворенню вторинних продуктів пероксидного окиснення ліпідів у крові. Відзначалося збільшення рівня ендогенної інтоксикації, виражене високим вмістом у плазмі крові щурів молекул середньої маси, зростанням нуклеарної, токсичної фракції та фракції ароматичних хромофорів.

Ключові слова: ТБК-активні продукти, молекули середньої маси, оксипролін білковозв’язаний, оксипролін вільний, підшлункова залоза. 


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.