ВПЛИВ ДЕЯКИХ ЧИННИКІВ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ЛАКТОБАЦИЛ, ВИДІЛЕНИХ ІЗ РІЗНИХ ЕКОЛОГІЧНИХ НІШ

Iryna Valentynivna Strashnova, Ganna Valentynivna Yamborko, Natalia Yuriyvna Vasylieva

Анотація


Метою роботи було дослідити стійкість бактерій роду Lactobacillus до деяких агресивних чинників шлунково-кишкового тракту. Використання лактобацил як пробіотичних штамів висуває низку вимог до цієї групи мікроорганізмів, зокрема, пов’язаних із їхньою здатністю виживати в умовах підвищеної кислотності й наявності ферментів шлунково-кишкового тракту. У роботі використано 13 штамів лактобацил, виділених із різних джерел – із фекалій дітей молодшого віку, зі самоквасних овочів і з м’ясної сировини. Стійкість до секретів макроорганізму, що впливають на лактобацили під час їхнього транзиту через шлунково-кишковий тракт, досліджували in vitro, використовуючи різні значення pH (3,0–8,0) і травні ферменти пепсин та трипсин. Експериментально встановлено і статистично підтверджено, що досліджені штами лактобацил проявили варіабельну реакцію на дію різних значень рН і травних ферментів залежно від конкретного штаму та діючого чинника. Виявлено, що штами, ізольовані з м’ясної сировини, виявили найвищий рівень резистентності до різних значень рН, а штами, ізольовані з автоферментованих овочів, виявилися стійкішими до дії травних ферментів. Було показано, що незважаючи на вказану залежність, усередині кожної вибірки є неоднорідність відгуку штамів на дію чинника, що підтверджує варіабельність штамів молочнокислих бактерій. Проведеним математичним аналізом встановлено, що досліджені лактобацили залежно від ознак, які вивчали, утворюють кілька кластерів і підкластерів. Було показано, що первинне джерело виділення впливало на формування стійкості штамів лактобактерій до зміни рН середовища, однак не впливало на формування стійкості до дії ферментів шлунково-кишкового тракту. Отримані результати свідчать про доцільність подальших досліджень, необхідних для відбору штамів лактобацил для отримання пробіотичних препаратів і сприяють створенню раціональнішого підходу до пошуку потенційних пробіотичних штамів із наперед заданими властивостями.


Ключові слова


лактобацили; пробіотичні властивості; рН; пепсин; трипсин

Повний текст:

PDF

Посилання


1. Dekhtiarenko N. V., Shynkarenko L. M., Duhan O. M. Kryterii vidboru probiotychnykh shtamiv mikroorhanizmiv // Naukovi zapysky. Biolohiia ta ekolohiia. 2007. T. 67. S. 30-36.

2. Kalinichenko S. V., Korotkykh S. V., Tishchenko I.Iu. Suchasni napriamky stvorennia ta udoskonalennia probiotykiv // Ukr. biofarm. zhurnal. 2016. № 1(42). S. 4-9.
https://doi.org/10.24959/ubphj.16.1

3. Netrusov A. Y., Ehorova M. A., Zakharchuk L. M. Praktykum po mykrobyolohyy: uch. posob. dlia stud. vyssh. ucheb. zavedenyi. M.: Akademyia, 2005. C. 467-478.

4. Romakin V. V. Kompiuternyi analiz danykh. K.: MDHU im. Petra Mohyly, 2006. 150 s.

5. Sydelev S. Y. Matematycheskye metody v byolohyy y ekolohyy: vvedenye v elementarnuiu byometryiu: uch. posob. Yaroslavl: YarHU, 2012. 140 s.

6. Fernández C., Sánchez-Seiquer P., Sánchez A. Use of a total mixed ration with three sources of protein as an alternative feeding for dairy goats on Southeast of Spain // Pakistan J. Nutr. 2003. 2 (1). R. 18-24.
https://doi.org/10.3923/pjn.2003.18.24

7. Ljungh A., Wadström T. Lactobacillus Molecular Biology: From Genomics to Probiotics. UK: Caister Academical Press. 2009. 206 p.

8. Ohland C. L., MacNaughton W. K. Probiotic bacteria and pontestinal epithelial barrier function // Am. J. Physiol. Gastrointest. Liver Physiol. 2010. 6 (298). P. 807-819.
https://doi.org/10.1152/ajpgi.00243.2009

9. Pidgorskyi V. S., Kovalenko N. K., Garmasheva I. L. Taxonomic research, biological properties and biosynthetic activity of lactic acid bacteria and bifidobacteria isolated from various natural ecological niches // Mikrobiolohichnyi Zhurnal. 2016. 78(6). R. 8-18.
https://doi.org/10.15407/microbiolj78.06.008

10. Schroeter J., Klaenhammer T. Genomics of lactic acid bacteria // FEMS Microbiol. Lett. 2009. 292(1). R 1-6.
https://doi.org/10.1111/j.1574-6968.2008.01442.x




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vlubs.2019.81.14

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.