Особливості соціокультурної інтеґрації українців в Японії

Yuliya Dzyabko


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/uam.2022.31.1854

Анотація


У статті на основі аналізу статистичних матеріялів Міністерства юстиції Японії за 1993–2020 рр. та результатів індивідуальних напівструктурованих інтерв’ю з 38 українцями, які проживають у Японії, вперше встановлено основні мотиви еміґрації українських громадян до Японії і визначено особливості їхньої соціокультурної інтеґрації в японське суспільство.

Результати дослідження засвідчили, що, попри географічну віддаленість України і Японії та ментальні відмінності українців і японців, високі економічні й соціяльні стандарти життя в Японії створюють комфортні умови для міґрації українців. Аналіз відповідей учасників дозволив виокремити три основні мотиви міґрації українців: робота, навчання та одруження. При цьому трудова й освітня міґрація в Японію, як правило, передбачає залучення висококваліфікованих українських фахівців у бізнесовій і науково-технічній сферах. Отже, українці, котрі працюють в Японії, в основному відчувають соціяльно-економічну захищеність і професійну самореалізацію.

Основними бар’єрами в процесі інтеґрації українського міґранта є знання японської мови, морально-етичні принципи (чітка ієрархія в суспільстві залежно від віку й досвіду, суспільно зумовлені норми поведінки всупереч власним переконанням, соціяльна дистанція), особливості національного характеру японців (групова свідомість, конформізм, підпорядкованість, закритість, стриманість) тощо. Як наслідок — не всі українці відчувають себе повністю інтеґрованими в японське суспільство. Процес інтеґрації до японського суспільства ускладнює також конфлікт між ідентифікацією себе як українця та ідентифікацією себе як “чужого” (іноземця) етнічним населенням країни. Відповіді респондентів указують, що більшість українських міґрантів виразніше відчула себе українцями після переїзду до Японії, адже практично всім міґрантам довелося пояснювати географічне розташування України, описувати особливості української історії, мови та культури, окреслювати відмінності з Росією. Внаслідок цього в багатьох міґрантів відбулося переосмислення національної ідентичности.

Ключові слова: іміґрація, соціокультурна інтеґрація, національна ідентичність, Україна, Японія.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.