СТРУКТУРА І ВЛАСТИВОСТІ ЧИСТОЇ ВОДИ
ЗА РІЗНИХ ТЕРМОБАРИЧНИХ УМОВ
(ФІЗИКО-ХІМІЧНИЙ АНАЛІЗ)
Анотація
На підставі порівняльного аналізу змін структурно залежних властивостей води під час
її нагрівання виділено чотири стадії структурних перетворень, верхня межа яких є, відпо-
відно, за 90–100, 220, 340 і 374 °С. Запропоновано модель, яка пояснює цю стадійність змі-
ною кількості водневих зв’язків більшості молекул H 2 O у послідовності 3–2–1–0 з утво-
ренням малостійких кластерних структур на перших двох етапах. Розглянуто геологічну
роль води за різних термобаричних умов.
Ключові слова: вода, кластерна структура, водневий зв’язок, геологічна роль води.
Повний текст:
PDFПосилання
- Поки немає зовнішніх посилань.