ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК УРОКІВ ЛІТЕРАТУРНОГО ЧИТАННЯ ТА РОБОТИ З ДИТЯЧОЮ КНИЖКОЮ ЯК ЗАСІБ ЛІТЕРАТУРНОГО РОЗВИТКУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

Halyna Podanovska

Анотація


Досліджено взаємозв’язок уроків літературного читання та роботи з дитячою книжкою, роботи з інформацією як засіб літературного розвитку молодших школярів. Наголошено на трьох типах взаємозв’язків: змістовому, призначення якого – забезпечити учнів міцними знаннями, які формуються під час ознайомлення дітей з колом читання відповідно до їхнього етапу навчання за тематичною, авторською та жанровою характеристикою творів; процесуальному – до складу якого входить комплекс практичних умінь та навичок, якими діти оволодівають на обох видах уроків читання; мотиваційному – сукупність мотивів, які випливають із навчальної діяльності, та тих, що спонукають учнів до самостійного читання. З’ясовано, що лише в поєднанні ці типи взаємозв’язків між уроками з літературного читання та роботою з дитячою книжкою, роботою з інформацією забезпечать формування активних, кваліфікованих читачів, сприятимуть їхньому літературному розвитку. 

Ключові слова: літературний розвиток, дитяча книжка, дитина-читач, молодші школярі, літературне читання, читацька самостійність.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2016.31.8095

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.