ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ В ГАЛИЧИНІ (МІЖВОЄННА ДОБА)

Nataliya Machynska, Mariana Puls

Анотація


Запропоновано результати теоретичного дослідження функціонування закладів освіти початкової школи в Галичині міжвоєнного періоду. На основі аналізу історико-педагогічних джерел виокремлено чотири складові формування національної системи початкової освіти. Завдяки визначенню цих складових виокремлено особливості функціонування початкового шкільництва в Галичині того часу. Охарактеризовано діяльність провідних педагогічних товариств та визначено розвиток приватних шкіл – головна ідея пробудження національної свідомості в Галичині міжвоєнного періоду.

Висвітлено важливі аспекти функціонування початкової освіти в Галичині в історичному контексті. Зокрема, закцентовано на кількох особливостях: розширення мережі приватних навчальних закладів як результату причинно-наслідкових зв’язків між взаємодією польського уряду та української громадськості; обґрунтовано, чому українські громадські організації були змушені створювати власні школи і відстоювати їхню автономію та ідентичність. Проаналізовано вплив політичних та економічних умов на функціонування початкової освіти. Зазначено, що освітня політика польського уряду була спрямована на ополячення населення Галичини, тому навчання в державних школах часто проводилося із багатьма труднощами, що ускладнювало процес становлення національної освітньої системи. Показано значимість вектора підготовки кандидатів на вчителювання як невід’ємного чинника у процесі відстоювання ідеї розвитку національної культури. Зазначено про важливість розвитку початкової освіти для формування й реалізації напряму педагогіки національного виховання загалом.

Виокремлено важливий напрям у становленні ефективності функціонування початкових шкіл – педагогіка національного виховання та надання можливості навчатися українською мовою. Наголошено на важливості розвитку українських освітніх цінностей у складні історичні періоди. Схарактеризовано наслідки впливу суспільно-політичного вектору держав (Австро-Угорщини та Речі Посполитої) на загальний стан початкової освіти в Галичині. На основі історичних та педагогічних досліджень розкрито сутність національного шкільництва як найбільш значимої складової української державності. Уточнено особливості розвитку й функціонування системи початкової освіти в Галичині міжвоєнної доби.

Ключові слова: національна освітня система, педагогіка національного виховання, початкова освіта Галичини, портрет вчителя, українське шкільництво.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Барна М. Розвиток педагогічної освіти в Галичині (1772–1939). Рідна школа.1998. № 7 – 8. С.33 – 48.
  2. Барна Л. С. Підготовка вчителів в учительських семінаріях Східної Галичини. 2011. URL : http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/274
  3. Виздрик В. Роль Українського педагогічного товариства Рідна школа у становленні національної освіти у 20-х роках ХХ століття. Українознавчий альманах. 2014. (17). С. 142 – 145.
  4. Галай М. Боротьба за українськомовну початкову освіту в Східній Галичині у 1932–1939 роках. Проблеми та перспективи наук в умовах глобалізації: матеріали ІХ Всеукраїнської наукової конференції. Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2013. 246 с.
  5. Едер Е. Реформи Йосифа ІІ в Австрійській імперії та їхнє поширення y Галичині. Вісник Львівського університету. Серія юридична. 2015. № 61. С. 127 – 135.
  6. Невмержицька О. Виховні цінності у педагогічній думці Західної України міжвоєнного періоду. Молодь і ринок. 2013ю № 2. С. 53–57. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mir_2013_2_13.
  7. Пахолків С. Українська інтеліґенція у Габсбурзькій Галичині: освічена верства й емансипація наці. Львів – 2014. 610 с.
  8. Струганець, В. (2013). Оцінка О. Тисовським становища шкільної освіти у Східній Галичині в міжвоєнний період. URL: https://journals.uran.ua/index.php/wissn003/issue/view/935
  9. Шологон, Л. Українське педагогічне товариство “Рідна Школа” (1881–1939 рр.). Науковий і культурно-просвітній краєзнавчий часопис Галичина. 2019. №. 32. С. 143–149. URL : https://journals.pnu.edu.ua/index.php/istgal/issue/view/168




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2023.39.12040

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.