ОСВІТНІ ТРЕНДИ В УМОВАХ ВИКЛИКІВ СЬОГОДЕННЯ

Wolodymyra Fedyna-Darmokhval, Romana Mykhaylyshyn

Анотація


Ефективність розвитку суспільства залежить від прогресивності розвитку системи освіти. Розвиток освіти повинен бути випереджувальним характер – готувати людей до життя в суспільстві найближчого майбутнього, орієнтуючись на зону найближчого суспільного розвитку.

Сучасні процеси реформування та розвитку системи вищої освіти передбачають розвиток якісної вищої освіти як однієї з пріоритетних цілей державної освітньої політики.

На забезпечення якісної вищої освіти спрямовують матеріальні, фінансові, кадрові та наукові ресурси суспільства та держави. Якісна вища освіта передбачає взаємозв’язок освіти і науки, педагогічної теорії та практики. Вона охоплює усі сторони діяльності закладу вищої освіти: навчальні та академічні програми, освітню й дослідницьку роботу, професорсько-викладацький склад, здобувачів вищої освіти, навчальну, матеріальну, технічну базу та ресурси.

Забезпечення якості професійної підготовки майбутніх фахівців неможлива без компетентнісного підходу до аналізу якості вищої освіти, реалізації комплексу інструментів систем внутрішнього та зовнішнього забезпечення якості вищої освіти відповідно до стандартів і рекомендацій Європейського простору вищої освіти як основи для інтеграції національної системи забезпечення якості вищої освіти в європейську систему оцінювання результатів навчання здобувачів вищої освіти.

Тренд – у широкому сенсі – напрям розвитку в будь-якій області життя. Бути в тренді – означає “йти в ногу з часом”. Відповідно, якщо ми говоримо про тренди в освіті, йтиметься про те, що стосується освітньої діяльності, її організації, навчання самих педагогів.

Одним з прикладів сучасних змін є відкрита освіта як унікальна характеристика випереджувального розвитку суспільства. Відкрита освіта в умовах інформаційного суспільства має на меті підготовку особи до розширення сфери професійної ідентичності та набуття нових професійних компетентностей.

Вимогою часу є такі складові освіти, як інтелектуальний менеджмент у сфері освіти; технологія трансформативного навчання дорослих та стратегія цифрової освіти. Актуальним трендом є цифровізація як спосіб подання інформації для всіх учасників освітнього процесу.

Ключові слова: глобалізація, державні послуги, просвітницька функція університету, міжнародний престиж науки, стратегії розвитку.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Висоцька О. Є., Відкрита освіта як чинник випереджаючого розвитку суспільства. 2013. http://virtkafedra.ucoz.ua/el_gurnal/pages/vyp7/konfi/Vysocka.pdf
  2. Kiliç R. Türkiye’de Yükseköğretimin kapsami ve tarihsel gelişim // Dumlupınar Üniversitesi Sayı: 3 Sosyal Bilimler Dergisi 1999. S. 289–310.
  3. Şenses F. Uluslararası Gelişmeler Işığında Türkiye Yükseköğretim Sistemi: Temel Eğilimler, Sorunlar, Çelişkiler ve Öneriler // ERC Working Papers in Economics. 2007. S. 5–31.
  4. Uysal D., Aydemir E. Türkiye’de Yükseköğretim Kavramı ve Yükseköğretimin İstihdam ve Ekonomiye Etkisinin Analizi // İktisat / Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016. 35. S. 275–284.
  5. Yamamoto G. Türkiye’de Yükseköğretim Sistemi Üzerine Düşünceler // Üniversite Araştırmaları Dergisi. 2018. Cilt 1. S. 132–138.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2023.38.11869

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.