ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННЯ ПЕДАГОГІЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ ЯК ОСНОВНОГО ІНСТРУМЕНТУ ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІДЕРСЬКОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ У СТУДЕНТІВ

Anna Zhukova

Анотація


Стаття присвячена розгляду специфіки організації та проведення педагогічного експерименту як головного інструменту дослідження лідерської компетенції у студентів. Актуальність заявленої у статті проблеми зумовлена тим, що на сучасному етапі зростає потреба формування у здобувачів освіти лідерської компетенції, а відповідно, виникає необхідність її дослідження. Мета статті полягає в дослідженні педагогічного експерименту як важливого інструменту дослідження лідерської компетенції у студентів. Основними результатами, які були отримані в рамках цього наукового дослідження, варто вважати обґрунтування сутності поняття «педагогічний експеримент», аналіз можливостей педагогічного експерименту у дослідженні лідерської компетенції у здобувачів освіти та характеристику особливостей організації та проведення педагогічного експерименту як інструменту для виконання дослідження лідерської компетенції. З’ясовано, що педагогічний експеримент – ефективний інструмент дослідження лідерської компетенції студентів тільки у тому випадку, якщо він чітко спланований, дотримано всіх основних етапів його організації та проведення, правильно співвіднесено форми та методи організації експериментальної роботи та дібрано доцільні прийоми й шляхи реалізації експериментальної роботи. Результати цього наукового дослідження, а також сформульовані на їхній основі висновки становлять практичну цінність для викладачів вищих освітніх закладів та закладів фахової передвищої освіти, вчителів, а також інших педагогічних працівників та науковців, які займаються вивченням проблем лідерства, формування лідерської компетенції та способів і шляхів дослідження лідерської компетенції.

Ключові слова: педагогічний експеримент, лідерська компетенція, лідерські якості, лідерство, студентська молодь.

Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Гончаренко С. У. Методика навчання і наукових досліджень у вищій школі. Київ: Вища школа, 2003. 323 с.
  2. Захарченко Н. В. Експеримент як один із методів психолого-педагогічного дослідження. Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми: зб. наук. праць. 2014. № 39. С. 230–234.
  3. Мулявка К. Ю., Сергєєнкова О. П. Лідерські компетенції як навички фахівця ХХІ століття. Наукові здобутки студентів Інституту людини. 2017. № 1(7). С. 1–9.
  4. Панасенко Е. Педагогічний експеримент: становлення та розвиток у повоєнну добу. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти: зб. наук. праць. Слов’янськ, 2016. С. 5–17.
  5. Підласий І. П. Практична педагогіка або три технології. Київ: Слово, 2004. 616 с.
  6. Худолій О. М. Педагогічний експеримент. Вчитель. 2010. № 12. С. 19–28.
  7. Товстоп’ятко Ф. Ф., Люта Д. А. Педагогічний експеримент як основа формування готовності майбутніх фахівців з туризмознавства. Молодий вчений. 2019. № 4.1 (68.1). С. 120–123.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpe.2023.38.11857

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.