ОСНОВОПОЛОЖНІ ПРИНЦИПИ ЛАТИНСЬКОГО НОТАРІАТУ ТА ЇХ РЕАЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ: ІСТОРИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ

Liliana Shevchuk

Анотація


На основі аналізу основоположних принципів латинського нотаріату і їх реалізації в Україні, виділені найвагоміші концептуальні проблеми нотаріату, вирішення яких потребує удосконалення вітчизняного нотаріального законодавства.
Зважаючи на нинішні українські реалії, враховуючи історичний досвід функціонування нотаріату в Європі загалом і в Україні зокрема, найприйнятнішим способом організації нотаріальної діяльності є діяльність нотаріату, яка ґрунтується на латинській його моделі. Відродження і подальший розвиток нотаріату латинського типу в Україні є оптимальним і прогресивним шляхом розвитку українського нотаріату. Подальша імплементація в українсь­ке нотаріальне законодавство ще нереалізованих у ньому, чи недостатньо реалізованих базових принципів латинського нотаріату є об’єктивним процесом, що підтверджує поступ України до правової демократичної держави, входження її у європейський правовий простір та відповідає історичному розвиткові українського нотаріату.


Ключові слова


нотаріат латинського типу, нотаріус, нотаріальна діяльність, нотаріальне самоврядування, Міжнародна спілка нотаріату

Повний текст:

PDF

Посилання


Pjutcer, H. Ja. (1997). Notariat v chastno pravovoj sisteme Germanii. Notarius, 2(4), 86–91.

Fundamental'ni pryntsypy systemy latyns'koho notariatu. Retrieved from http://npu.in.ua/mizhnarodnij-notariat/msln/printsipi_msln

Cheremnyh, I. G. (2000). Obshhaja harakteristika sovremennogo etapa razvitija rossijskogo notariata. Notarius, 3(23), 18–26.

Shevchuk, L. E. (2017).Ukrains'kyj notariat: istorychnyj dosvid, suchasnyj stan ta perspektyvy. Problemy derzhavotvorennia ta zakhystu prav liudyny v Ukraini : materialy XIII rehional'noi naukovo-praktychnoi konferentsii, 1, 124–128.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2018.66.8141

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.