КОРАН – ПЕРШОДЖЕРЕЛО ЗАКОНІВ ТА КОНСТИТУЦІЙ ІСЛАМСЬКОГО СВІТУ

Marta Yurkevych

Анотація


Ісламське право є однією з найстаріших і найпоширеніших релігійних та правових сис­тем у світі, включаючи значну частину світової правової культури. Сьогодні існують процеси інтеграції та взаємодії між країнами у світі, тому інтерес до вивчення правових систем інших країн не вщухає, а дедалі більше посилюється. Це стосується й ісламського світу.
У статті детально проаналізовано складності, різноманітності та специфічності цього явища – мусульманської правової системи. Інша особливість полягає в тому, що основним джерелом ісламського права є Коран – священна книга ісламу та всіх мусульман і особливо важливе джерело ісламського права, як цілої мусульманської цивілізації. Його не можна вважати кодифікованим нормативним актом. Лише невелика частина Корану поширюється на питання правових відносин мусульман та інших віруючих. Більшість положень присвячені питанням релігії та ісламської моралі.
Серед правил, що регулюють відносини людей, Коран містить загальні положення, які мають абстрактну форму релігійних і моральних посібників, що забезпечують простір для інтерпретації. Невелика кількість специфічних правил поведінки мала місце в основному у вирішенні конкретних конфліктів пророком або у відповідях на питання.
Природно, що створення такої великої цінності, як Коран, збірника висловлювань, про­повідей, легенд та правових положень, які не були тематично та хронологічно організо­ваними, було непросто. Не випадково в Корані вказано появу цього великого письмового пам’ятника, який неодноразово трактувався як безпрецедентний, чудодійний.


Ключові слова


Коран, ісламське право, пророк Мухаммед, мусульмани, висловлювання, легенди

Повний текст:

PDF

Посилання


The Renewal of Islamic Law. (1993). Cambridge.

Klymovych, L. (1986). The Book of Qur’an. Moskov.

Krachkovskyi, Y. Y. (1986). Qur’an. Translation and comments. Moskov: Nauka.

Coulson, N. A. (2004). History of Islamic Law. Edinburgh.

Polotniuk, Y. (1990). The holy book of Islam. Kyiv: Vsesvit.

Rybalkin, V. (2002). Qur’an. Research, translation (fragment) and comments. Kyiv: Stylos.

Worldreligions. (1996). Encyclopedia, t. 6. Moskov: Avanta +.

The birth of Islam. Prophet Muhammad. (2003). Kyiv: Drevopiznannia. Thematic collection.

Schacht, J. (1966). Introduction to Islamic law. Oxford.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2017.65.7887

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.