КОНСТИТУЦІЯ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ – ПЕРША ДІЮЧА КОНСТИТУЦІЯ СВІТУ (ДО 230-РІЧЧЯ ОСНОВНОГО ЗАКОНУ США)

Борис Йосипович Тищик

Анотація


У вересні 2017 року виповнюється 230 років від часу, коли вступила у дію Конституція Сполучених Штатів Америки – Основний закон тоді недавно створеної незалежної держави.
Конституція, яка в історії становлення не тільки американського, а й світового конституціоналізму стала його провісником, першою діючою конституцією у світі, невелика за обсягом: вона налічує сім статей. В основу побудови федерального державного апарату покладено принцип розподілу влади – на законодавчу, виконавчу та судову гілки. Усі три гілки влади взаємно себе доповнюють і контролюють, що стало запорукою від можливого диктату однієї з них чи встановленню авторитарної, диктаторської влади.
Важливо і те, що на відміну від Європи, де в той час існували переважно абсолютні чи напівабсолютні монархії, у США Конституція увела республіканську форму правління – як для федерації, так і для штатів.
При усій позитивності і демократизмі, Конституція 1787 року не була позбавлена й деяких недоліків. Серед таких: мовчазне збереження на території країни рабства; повне ігнорування прав тубільного населення – індіанців; у її тексті був повністю відсутній розділ про демократичні права та свободи громадян, що невдовзі стало приводом для кількох штатів для відмови у ратифікації Конституції; текст Конституції іноді можна тлумачити по-різному, тобто неоднозначно.
Однак вказані недоліки не применшують історичної значущості Конституції США.


Ключові слова


становлення американського конституціоналізму, революція, свобода, конституція, Сполучені Штати Америки

Повний текст:

PDF

Посилання


Istoriia Spoluchenykh Shtativ. (1999). Red. Hovard Synkotta. Per. z anhl. Kyiv: Dialoh interneshnl.

Ocherky novoi y novejshei istorii SShA. (1960). V 2-kh t. T. 1. Red. H. N. Sevost'ianova. Moskva: Yzd. AN SSSR.

Strakhov, M. M. (2003). Istoriia derzhavy i prava zarubizhnykh krain. Kyiv: Vyd. dim «InYure».

Tyschyk, B. J. (2013). Istoriia derzhavy i prava zarubizhnykh krain. Novyj chas (XVII st. – 1918 r.). Lviv: Svit.

Tyschyk, B. J. (2008). Istoriia derzhavy i prava Spoluchenykh Shtativ Ameryky (XVIII st. – 1918 r.). Teksty lektsij. Lviv: Vyd. tsentr LNU im. I. Franka.

Tindall, Dzh., Shaj, E. D. (2010). Istoriia Ameryky. Per. z anhl. L. Prytula, H. Stashkiv, O. Schur. L'viv : Litopys.

Khrestomatiia z istorii derzhavy i prava zarubizhnykh krain. (1998). U 2-kh t. Red. chl.-kor. A Pr.N Ukrainy, prof. V. D. Honcharenka. T. 2. Kyiv: Vyd dim «In Yure».




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2017.65.7886

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.