З ІСТОРІЇ СТАНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ: СЛОВ’ЯНСЬКІ ПРОТОДЕРЖАВИ

Liliana Shevchuk

Анотація


Висвітлено та проаналізовано умови виникнення, історичні форми становлення і розвитку слов’янських протодержав. У процесі вивчення витоків української державності було використано неоеволюціоністський підхід, за яким першою формою об’єднання людей були локальні групи, наступними – вождівство і держава. Керуючись теорією вождівств доходимо висновку, що ще з моменту своєї появи на історичній арені (початок нашої ери) слов’яни перебували на тому рівні розвитку, який характеризується як протодержава.
Вождівства пройшли тривалий шлях розвитку від ранніх простих форм до більш складних. Про це свідчить значний хронологічний проміжок, що відділяє перші власне слов’янські протодержави від виникнення Київської держави. На цей процес суттєво впливав і такий чинник, як постійне пересування територією України кочівницьких орд, а також інвазія германських племен у перших століттях нашої ери. Аналогічні явища простежуються і в загальноєвропейському масштабі.


Ключові слова


політична антропологія, неоеволюціоналізм, вождівство, держава, слов’янські племена

Повний текст:

PDF

Посилання


Baran, V. D., & Baran, Ya. V. (2005). Istorychni vytoky ukrayins'koho narodu. Kyyiv: Heneza.

Braychevs'kyy, M. Yu. (1999). Anty. Vybrani tvory. New-York – Kyyiv: Vydavnychyy dim «KM Academia», 391–436.

Braychevs'kyy, M. Yu. (2009). Khozariya i Rus'. Vybrane. tom II.. Kyyiv: Vydavnytstvo imeni Oleny Telihy, 11–319.

Zadorozhniy, O. V. (2014). Geneza mizhnarodnoyi pravosub’yektnosti Ukrayiny. Kyyiv: K.I.S.

Zaliznyak, L. (2012). Starodavnya istoriya Ukrayiny. Kyyiv: Tempora.

Kashanina, T. V. (2004). Proishozhdenie gosudarstva i prava. Ucheb. posobie. Moscva: Vyisshaya shkola.

Kotyishev, D. M. (2011). Iz istorii stanovleniya gosudarstvennosti v Vostochnoy Evrope: «Russkaya zemlya» v srednem podneprove v IX–X vekah. Vestnik Udmurtskogo universiteta. Istoriya i filologiya, 3, 16–25.

Kradin, N. N. (1995). Vozhdestvo: sovremennoe sostoyanie i problemyi izucheniya. In V. A. Popov (Ed.), Rannie formyi politicheskoy organizatsii: ot pervobyitnosti k gosudarstvennosti. Moskva: Vostochnaya literature, 11–61.

Kradin, N. N. (2007). Sovremennyie problemyi teorii vsemirno-istoricheskogo protsessa Vestnik NGU. Seriya: Istoriya, filologiya, 6(1), 113–124.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2016.62.385

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.