ЗАХИСТ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА ВИНАХОДИ ТА КОРИСНІ МОДЕЛІ

Leonid Tarasenko

Анотація


Присвячено правовому аналізу захисту патентних прав. Проаналізовано способи захисту прав інтелектуальної власності на винаходи та корисні моделі. Встановлено, що у 2023 р. було внесено суттєві зміни до Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» щодо захисту патентних прав. Доведено, що до внесення цих зако­нодавчих змін здебільшого найбільш поширеним способом захисту прав промислової власності було припинення порушеного права, натомість відшкодування збитків лише інколи ініціювалося позивачами в цій категорії справ, однак широкого поширення цей спосіб захисту патентних прав не здобув. Обґрунтовано, що ЦК України у ст. 432 розмежовує разову грошову виплату замість вилучення з цивільного обороту товарів, виготовлених або введених у цивільний оборот з порушенням права інтелектуальної власності, матеріалів та знарядь, які вико­ристовувалися переважно для виготовлення товарів з порушенням права інтелектуальної власності, та знищення таких товарів, мате­ріалів та знарядь, і компенсацію замість відшкодування збитків за неправомірне вико­ристання об’єкта права інтелектуальної власності. Обґрунтовано, що слід синхронізувати положення ст. 34 Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» і положення ст. 432 ЦК України. Доведено потрібність компенсації як способу захисту порушених патентних прав (як і загалом прав промислової власності). Доведено, що поєднання застосування компенсаційних способів захисту і превентивно-припиняючих дасть змогу правовласникам ефективно впливати на порушників та зумовить ризики реальних майнових втрат для них. Встановлено, що законодавчі зміни 2023 р. не лише вдосконалили норми щодо стягнення компенсації за порушення патентних прав, а покра­щили правове регулювання щодо інших способів захисту прав інтелектуальної власності загалом, і прав промислової власності зокрема, оскільки ст. 432 ЦК України була редакційно змінена щодо майже всіх способів захисту, а норми спеціальних законів були увідповіднені з цими положеннями (за винятком окремих положень). Обґрунтовано, що про захист патентних прав (щодо винаходів, корисних мо­делей, промислових зразків) такі способи захисту, як вилучення і знищення контрафактних товарів та обладнання, на якому вони вироблялися, нерідко також є ефективними, оскільки володілець патенту на винахід, корисну модель (свідоцтва на промисловий зразок) або інша особа, яка володіє майновими правами на ці об’єкти патентних прав, бажає не лише припинити порушення, а й вилучити і знищити контрафактні примірники продукції (вироби), та навіть вилучити та знищити обладнання, на якому така продукція вироблялася. Встановлено, що проблем­ними аспектами щодо доказування у цій категорії справ є ідентифікація контрафактної продукції, її місцезнаходження та ідентифікація обладнання, на якому така продукція вироблялася.


Ключові слова


патентні права, патент, промислова власність, збитки, компенсація, майнові права.

Повний текст:

PDF

Посилання


1. Tarasenko, L. (2023). Legislative Reforms on Patents, Utility Models and Industrial Designs in Ukraine. Competition and Intellectual Property Law in Ukraine. Heidelberg, Springer Berlin, 373–414.

2. Tarasenko, L.L. (2021). Reforma patentnoho zakonodavstva (2020): osnovni novatsii schodo vynakhodiv (korysnykh modelej). Visnyk L'vivs'koho universytetu. Seriia Yurydychna, 73, 67–76.

3. Pro vnesennia zmin do deiakykh zakonodavchykh aktiv Ukrainy schodo posylennia zakhystu prav intelektual'noi vlasnosti : Zakon Ukrainy (2024), 2974-IX.

4. Orliuk, O. P. (2016). Zakhyst prav intelektual'noi vlasnosti v konteksti ievropejs'koi intehratsii. Visnyk Natsional'noi akademii pravovykh nauk Ukrainy, 3, 58–74.

5. Kolesnikova, M. V., Koroschenko, K. R. (2021). Zakhyst prav intelektual'noi vlasnosti v Ukraini ta krainakh Yevropejs'koho Soiuzu: porivnial'no-pravovyj aspekt. Pravovi novely: Naukovyj iurydychnyj zhurnal, 13, 61–67.

6. Pro vnesennia zmin do deiakykh zakonodavchykh aktiv Ukrainy schodo posylennia zakhystu prav intelektual'noi vlasnosti : Poiasniuval'na zapyska do proektu Zakonu Ukrainy, 2023.

7. Potots'kyj, M. Yu. (2013). Osoblyvosti hospodars'ko-pravovykh sposobiv zakhystu prav intelektual'noi vlasnosti. Yevropejs'ki perspektyvy,10, 145–152.

8. Pidopryhora, O. A. (2004). Problemy tsyvil'no-pravovoho zakhystu prava intelektual'noi vlasnosti. Zbirnyk naukovykh prats', Pytannia intelektual'noi vlasnosti / Akademiia pravovykh nauk Ukrainy ; Naukovo-doslidnyj instytut intelektual'noi vlasnosti, 1, 29–51.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2024.78.140

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.