СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ: ІСТОРІЯ – КРІЗЬ СЕРЦЕ

Зорислава Ромовська / Zoryslava Romovs`ka

Анотація


Окреслено Сімейний кодекс України, що діє 20 років. Народжувався він важко, під голосний крик тих, котрі противилися утвердженню нового за духом українського сімейного права. Чого лише не вигадували вони: «штовхає», «суперечить», «примушує», – щоб заглушити позитивну оцінку: «глибше», «ширше», «інакше». Сімейний кодекс підтвердив, що Україна здатна брати участь у творенні європейського сімейного права.
Розглянуто, що наявність окремого Сімейного кодексу засвідчила сприйняття Украї­ною сучасної європейської тенденції регулювання сімейних відносин окремими кодексами, що має посилити державну охорону сім’ї, забезпечити здійснення людиною природних прав на материнство та батьківство.
Сімейний кодекс України – світоглядний законодавчий акт, який, регулюючи сімейні відносини, здійснює одночасно функцію виховання, утверджуючи загальнолюдські гуманітарні цінності. У ньому багатогранно проявилася ідеологія ненасильства. Одним із проявів якої є можливість договірного регулювання сімейних відносин.
Доведено, що Сімейний кодекс забезпечив цивілізацію любові, наділивши учасників сімейних відносин новими правами і обов’язками, продовжуючи утверджувати відпові­дальність за долю кожного, хто поруч, за тих, хто давав тобі любов. Подано статті, які надали юридичного звучання таким поняттям, як «повага» і «любов», котрі можна трактувати відокремлено одне від одного і разом як «повага до любові іншого» і «зневага до любові іншого».
За час, що минув, Верховна Рада України ухвалила понад 55 законів, які внесли різні зміни до Сімейного кодексу. Серед ним були правильні і хибні, масштабні і дрібні.


Ключові слова


сімейне право, законопроєкт, ідеологія ненасильства, право на повагу, цивілізація любові.

Повний текст:

PDF

Посилання


1. Dnistrians'kyj, S. (1998). Ukrains'ka iurydychna dumka / еd. Y. Shemshuchenko. Kyiv, 233–234.

2. Zhylynkova, I. (2004). Nepredvziatyj professyonal'nyj analyz nekotorykh norm Semejnoho kodeksa Ukrayny. Yurydycheskaia praktyka, No. 24,. 13.

3. Myronova, H. (2004). Moral'ni zasady Simejnoho kodeksu Ukrainy, Pravo Ukrainy, No. 4, 100.

4. Ohiienko, I. (Mytropolyt Ilarion) (2002). Ukrains'ka kul'tura. Kyiv. 123.

5. Romovs'ka, Z. (2001). Simejnyj kodeks Ukrainy: pohliad u majbutnie. Pravo Ukrainy. No. 2. 68.

6. Romovs'ka, Z. (2002). Simejnyj kodeks Ukrainy – utverdzhennia ideolohii nenasyl'stva. Advokat, No. 4, 6.

7. Shevchenko, Y. (2003). Problemy novoho Simejnoho kodeksu Ukrainy. Problemy zakonnosti, Kharkiv, No. 63,10.

8. Yarema, A., & Davydenko, H. (2003). Zastosuvannia sudamy novoho simejnoho zakonodavstva. Visnyk Verkhovnoho Sudu Ukrainy, No. 2.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2024.78.232

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.