ЄВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮСТИЦІЇ

Володимир Решота / Volodymyr Reshota

Анотація


Розглянуто європейські стандарти адміністративного судочинства, що є мінімальними вимогами, яким повинні відповідати країни-члени Європейського Союзу та Ради Європи для забезпечення захисту суб'єктивних публічних прав. До таких прав відносять особисті права та інтереси громадян, спрямовані проти держави та її адміністрації. Ці права – це індивідуальні права та інтереси, які громадяни мають у відносинах з державою та її публічною адміністрацією. Стаття розпочинається з розгляду поняття адміністративної юстиції та її значення у правовій державі. Адміністративна юстиція – це система судів і процедур, які використовуються для перегляду адміністративних рішень і дій. Вона є невід'ємною частиною верховенства права, оскільки забезпечує підзвітність публічної адміністрації судам і захист прав громадян. У подальшому у статті розглядаються конкретні стандарти адміністративної юстиції, розроблені Радою Європи. Такі стандарти охоплюють: право на справедливий судовий розгляд. Це право означає, що всі сторони адміністративного провадження повинні мати рівні можливості подавати докази і бути заслуханими неупередженим судом; право на ефективний засіб правового захисту. Це право означає, що особи повинні мати доступ до суду або іншого органу, який може забезпечити засіб правового захисту їхніх скарг на публічну адміністрацію; принцип  законності. Цей принцип означає, що публічна адміністрація повинна діяти відповідно до закону. Стаття завершується твердженням про те, що європейські стандарти адміністративної юстиції мають важливе значення для забезпечення верховенства права та захисту прав людини в Європі. Гарантуючи громадянам доступ до справедливих та ефективних засобів правового захисту їхніх скарг на дії публічної адміністрації, ці стандарти допомагають захистити права і свободи особи.

Ключові слова


адміністративне судочинство, європейські стандарти, судовий контроль, публічна адміністрація, Європейський Союз, адміністративне провадження.

Повний текст:

PDF

Посилання


Dymytrov, Yu. (1996). Administratyvna iustytsiia – atrybut demokratychnoi pravovoi derzhavy. Pravo Ukrainy, 4, 7–14.

Administratyvna iustytsiia: ievropejs'kyj dosvid i propozytsii dlia Ukrainy. Uporiad. : I. B. Koliushko, R. O. Kujbida (2003). Kyiv: Fakt, 536.

Ped'ko, Yu. S. (2003). Stanovlennia administratyvnoi iustytsii v Ukraini : monohrafiia. Kyiv: In-t derzhavy i prava im. V. M. Korets'koho NAN Ukrainy. 208.

Khvorostiankina, A. V. Yevropejs'ki standarty administratyvnoho protsesu. Retrieved from https://minjust.gov.ua/m/str_6738

Craig, P. (2021). Administrative Law. London: Sweet & Maxwell U.K., 1102.

Principles of administrative law by J.A.G. Griffith and H. Street. (1967). London: Pitman, 338.

Landis, J. M. (1974). The administrative process. Westport, Connecticut: Greenwood press, 160.

Craig, P. (2006). EU Administrative Law. New York: Oxford University Press, 888.

Luts', L. A. (2003). Yevropejs'ki mizhderzhavni pravovi systemy ta problemy inte-hratsii z nymy pravovoi systemy Ukrainy (teoretychni aspekty) : monohrafiia. Kyiv: In-t derzhavy i prava im. V. M. Korets'koho NAN Ukrainy, 304.

Kudła v. Poland. (2009). European Court of Human Rights. Application no. 30210/04. Retrieved from https://hudoc.echr.coe.int/fre#%7B%22itemid%22:[%22001-58920%22]%7D

CEPEJ Guidelines. (2018). European Commission for the Efficiency of Justice. Strasbourg: Council of Europe. URL: https://rm.coe.int/cepej-guidelines/16809f007a

Principles of Administrative Law Concerning the Relations between Administrative Authorities and Private Persons: A Handbook (1996). (Council of Europe). Strasbourg: Directorate of Legal Affairs, 363.

Kodeks administratyvnoho sudochynstva Ukrainy. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/- laws/show/2747-15

An Introduction to Austrian Constitutional Law. (2014). Wien: LexisNexis ARD ORAC, 116.

Good governance in the public service: Country experiences in Europe and Central Asia. (2015). Paris: OECD Publishing.

The Austrian experience of administrative justice: A comparative analysis. (2010). Strasbourg: Council of Europe.

Dicey, A. V. (1907). Introduction to the study of the law of the constitution. М., 671.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2023.77.203

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.